Šta su donijeli današnji protesti: Ništa do naredne sjednice

N1

U Parlamentu FBiH danas su na dnevnom redu bila dva sporna zakona i dva protesta - policijskih službenika i radnika Sindikata solidarnosti iz Tuzle. Svi, traže svoja prava.

Policajci žele povlaštene uslove penzionisanja, a novim zakonom to pravo bi izgubili. Penzije bi im, kažu, bile manje za 30 posto.

Tražli smo da se za policijske službenike mirovina obračunava od najpovoljnijih 5 godina ili zadnjih 5 godina, s tim da to uđe u zakon, ta rečenica da bude u zakonu kao naš osigurač, jer se može desiti da neko proglasi Zakon o policijskim službenicima neustavnim i da ostanemo bez ičega“, kazao je Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije MUP-a FBiH.

Još prije početka sjednice, Klub zastupnika SBB-a obećao je da će podržati policiju. Obećanje su i ispunili. Glasali su protiv.
Zakon PIO/MIO nije razmatran po hitnoj proceduri.

Smatramo da zakon nije dobar, da se treba razmatrati kao nacrt i nakon primjedbi, amandmana, od strane svih zainteresiranih grupa da se napravi kvalitetniji zakon“, izjavio je Nasir Beganović, zastupnik SBB-a u PD PFBiH.

Bez ovog zakona ne možemo garantovati stabilnost penzionog fonda – poručio je premijer Novalić. Najavio je da će iskoristiti sve svoje ustavne ovlasti da zakon vrati u hitnu proceduru. To kaže duguje 408.000 penzionera koji su po različitim osnovama uvođeni u pravo.

Taj disbalans koji je nastao uslijed rašimonijade zakona da ovi koji su povlašteniji, a ovi koji su dole, su sve siromašniji. Ovim zakonom smo htjeli otkloniti tu nepravu. Upravu su ovi što kažu da će ih zakon oštetiti, pa ako ste imali platu 1300, a penziju 1800, da njih ćemo oštetiti“, istakao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

A penzioneri najavljuju da neće glasati ni za jednu stranku čiji zastupnici dignu ruku protiv ovog zakona.

Penzioneri će organizovati proteste pred Parlamentom FBiH gdje će izaći najmanje 100.000 penzionera. Obavijestićemo naših 950 mjesnih organizacija i održati sastanke sa povjerenicima da se ne glasa za one koji budu protiv ovog zakona“, naveo je Omer Omerefendić iz Saveza penzionera FBiH.

Sudbina zakona znaće se za 15 dana, kada bi trebala biti nova sjednica. Ispoštovan je i jedan od dva zahtjeva radnika iz Tuzle. Zakon o stečajnom postupku FBiH nije razmatran jer još nikada nije implementirana odluka Ustavnog suda FBiH iz 2016. godine. Sud je neustavnim proglasio odredbe kojim se radnicima, ukoliko dođe do stečajnog postupka, garantuje 12 minimalnih plata. Radnici se s tim ne slažu.

Oni su ovim zakonom nagradili nesavjesne povjeritelje, banke, porezne uprave, oni koji su davali kredite nije pratila realizaciju tih sredstava, ljudi su trpali novce u svoje džepove, banka će svoje dobiti, a radnika tu nema nigdje“, kazao je Sakib Kopić.

I policijski službenici i radnici čekaju do naredne sjednice kada bi se, ponovo u redovnoj ili po hitnoj proceduri, kako je najavio premijer Novalić, mogli razmatrati ovu zakoni.