Kurt: 1996. godine nismo vjerovali da ćemo dočekati ovaj dan

Vijesti 22. nov 201708:33 > 08:42
N1

Senka Kurt urednica Dnevnog Avaza u jutarnjem programu N1 televizije komentarisala je izricanje presude Ratku Mladiću koje se očekuje danas.

Nakon današnje presude život će morati da se nastavi u BiH. Svi imamo obavezu da nastavimo živjeti dalje. Pred ovakve presude uvijek sam realna. Pred Karadžićevu presudu svi su bili očajni, kao malo je 40 godina, pa sam sjela i vidjela za šta odgovara, racionalizirala i shvatila da 40 godina nije malo. Pravo i pravda nisu emotivne i emocionalne kategorije. Nadam se da se neko brine i o tome da pravda bude zadovoljena“, rekla je Kurt.

On je istakla kako sebi pokušava reći da će danas sve biti dobro.

Sve što danas dobijemo biće pravda i sve što bude danas izrečeno biće podsjetnik na ono što se dešavalo. Na optužnicama se čita satima, svaka riječ presude biće opominjanje na ono što se dogodilo. Znam da to nije dovoljno, ali u svijetu kakvom živimo to je dovoljno“, smatra Kurt.

U optužnici se navodi da je Mladić komandovao snagama Vojske RS koje su terorizirale Sarajevo, pri čemu je i sam birao ciljeve artiljerijske vatre: “Velešiće tuci i Pofaliće tuci. Tamo nema srpskoga življa mnogo.” Što se tiče Markala, hoće li slike kakve pamtite iz tog ratnog vremena, današnja presuda mijenjati?

Neće. Apsolutno ne. Meni je ponekad dovoljna satisfakcija da se to pominje i da negdje u svijetu, a znam da u ovom momentu ima puno ljudi u Evropi – intelektualaca, profesora i sociologa danas u Hagu. To je mlada generacija intelektualaca koji čekaju rezultat današnje presude svjesni nepravde koji je Evropa nanijela BiH. 1996. godine malo nas je vjerovalo da ćemo doživjeti ovaj dan, jer nismo vjerovali da će Karadžić i Mladić biti uhapšeni i smješteni u Hag i da će doživjeti presudu.”

Kurt je kazala da je ovo važan dan za nju i njenu porodicu i sve koji su bili žrtve.

Ali ovo nisu naši najvažniji dani. Ovo je naša prošlost i mislim da možemo zatvoriti jednu knjigu, a imamo još presudu Prliću, i reći da ovdje sve piše.

Nakon toga, Haški tribunal prestaje s radom 31. decembra. U ovom sudu dokazani su najveći zločini. Jesu li dokazane i ideologije i ciljevi pojedinih politika?

Jesu. Jedna glasnogovornik Haškog tribunala mi je rekao da je najvažnija stvar dokumentacija koja ostaje nakon zatvaranja i koja će svjedočiti o brutalnosti zla.

Misija Tribunala je bila i da doprinese pomirenju.. Je li ta misija ispunjena?

Ne postoji matičar koji će vas natjerati da se volite, kao nijedna presuda iz Haga koja će donijeti pomirenje. Ali ima puno stvari koje nas mogu vezati poput ekonomnija, rada, sportskih i kulturnih manifestacija… Ne trebamo živjeti u iluzijama. Predizborna kampanja je već počela, a ova presuda i one koje dolaze nama dolaze u nevrijeme. Kod nas su nekako stalno izbori. Umjesto da narodu dijelite konzerve jer su gladni, dijeli im priče, mitove i legende. Ali stalno se nadam da smo pametniji od onih koji vode ovu zemlju“, kazala je Kurt.