Šta smo zabilježili u Srebrenici, Prijedoru i na Palama

Vijesti 22. nov 201709:15 > 09:18
N1

Reporteri N1 televizije nalaze se Hagu, Srebrenici, Prijedoru, Sarajevu, Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Beogradu i Zagrebu.

Reporterka Anđelka Marković koja će izricanje presude Ratku Mladiću pratiti u Prijedoru u javljanju je kazala da je danas u Prijedoru uobičajen dan, te da su Prijedorčani zainteresovani za današnju presudu ali bez nekog pretjeranog entuzijazma.

Reporterka Adisa Imamović se nalazi u Srebrenici, a u prvom javljanju tokom jutarnjeg programa N1 televizije kazala je da sve djeluje da Srebreničani u tišini dočekuju presudu Mladiću.

Ona je kazala da Srebreničani ističu da kada god pomisle da su nastavili normalan život, pojave se ovakvi događaji koji ih vrate u prošlost i podsjete na ono što su preživjeli.

“Kažu da im to teško pada. Srebreničani su se umorili od pitanja da li pravda može biti zadovoljena. Ističu da ne može i da ne postoji adekvatna kazna koja će nadomjestiti njihove sinove, muževe i očeve”, ispričala je Imamović.

Za Srebreničane presuda Ratku Mladiću je izuzetno bitna, kako kažu, zbog budućih generacija i da se stavi tačka na istinu o tome šta se dešavalo na tom području.

Za Majke Srebrenice ovo je najbitnija presuda. One su kazale da su svi njihovi najmiliji bili živi dok Ratko Mladić nije ušao u Potočare 1995. godine. Procjene su da su u Potočarima i oko baze holandskog bataljona bilo 25.000 civila koji su odvedeni na različita mjesta u okolini Srebrenice i Zvornika gdje su strijeljani.

Masovne grobnice nalazile su se svuda, a forenzičari su zabilježili da se između jula i oktobra 1995. godine dešavalo prekopavanje primarnih grobnica.

Žrtve su pronalazili sa povezima na očima i rukama, a od zarobljenika je traženo i da skinu odjeću. Uprkos tome, pronađeni su neki lični dokumenti i dijelovi odjeće.

N1

Izricanje presude bivšem komadantu Vojske RS Ratku Mladiću na Palama prati reporterka Ivana Crnogorac.

Ona je kazala da sve ukazuje da se radi o običnoj radnoj srijedi. Stanovništvo na Palama se ponaša uobičajeno kao bilo kojim drugim danom. Ništa ne odaje da će danas biti izrečena presuda bivšem generalu i komadantu Ratku Mladiću.

“Najbolje ilustruje jedan građanin Pala koji nas je pitao šta se to dešava danas pa je TV ekipa na Palama”, ispričala je Crnogorac.