Brammertz: Mladić je utjelovljenje zla za mnoge

Vijesti 22. nov 201709:20 > 09:26
Anadolija

Bivši ratni komadant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić bit će osuđen za genocid u Srebrenici, stav je većine pravnih eksperata, prenosi Guardian.

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će danas prvostepenu presudu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazareva, a Haagu je izručen 31. maja iste godine.

Glavni tužilac Haškog suda Serge Brammertz u razgovoru za britanski Guardian kazao je da je Mladić “utjelovljenje zla za mnoge”.

“On je definitivno utjelovljenje zla za mnoge, preživjele i žrtve i zato je ovo suđenje tako važno, jer daje određeni osjećaj pravde ljudima koji su dugo čekali ovaj trenutak”, istakao je Brammertz.

Glavni tužilac Haškog suda je podsjetio da ujedinjeni stav zemalja Evropske unije koje su od Srbije zahtjevale hapšenje optuženih za ratni zločin, kako preduslov za eurointegraciju ove zemlje, dovelo da privođenja Mladića, Karađića i drugih..

Brammertz je na kraju dodao kako je suđenje Mladiću jedan od najvažnijih slučajeva koji se našao ispred Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.