Predrag Kojović: Nema te presude…

Vijesti 22. nov 201712:09 > 12:13
Predrag Kojović

Doživotna presuda Ratku Mladiću u skladu je s očekivanjima demokratskog svijeta. Ona bi mogla biti ne samo pravni, nego i politički te uopće društveni događaj godine ako se regionalne političke elite suzdrže od njenog komentiranja u cilju manipulacije emocijama masa zarad njihovih glasova.

Ova presuda govori o individualnoj krivici jednog čovjeka za najmonstruoznije zločine počinjene nakon Drugog svjetskog rata. Bilo kakva kolektivizacija te krivice koja se može desiti u tumačenjima presude ne samo da je neumjesna, nego i štetna za pomirenje kojem presuda treba da služi. Također, oni političari koji i nakon presude nastave glorifikovati Mladića kao heroja srpskog naroda moraju znati da tom narodu takvim činom stavljaju na pleća odgovornost za ono što je taj pojedinac počinio”, kazao je Kojović i nastavio:

”Haag je svoju misiju ispunio, zahvaljujući njemu imamo prijeko potreban resurs za izgradnju funkcionalnog mira – pravdu. Nema te presude koja će zadovoljiti porodice žrtava, ali činjenica je da je izrečena najveća moguća i kao takvu je pozdravljamo“, rekao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Podsjećamo, Haški tribunal danas je izrekao doživotnu kaznu zatvora za bivšeg komadanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića. U prvostepenoj presudi Ratko Mladić je osuđen po 10 tački optužnice, između ostalog i za genocid počinjen u Srebrenici. Mladić je osuđen za progon i zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije, nehumano i prisilno premještanje, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.