Reakcije na presudu iz Banjaluke, Pala i Haga

Vijesti 22. nov 201712:45 > 12:48
N1

Reporteri N1 televizije tokom cijelog dana javljaju se uživo u specijalni program N1 televizije povodom izricanja presude Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

BANJALUKA

Anketa među građanima Banjaluke – kazali su da su ovo očekivali, ponovili ranije stavove građana i dijela političara da je haški sud prema Srbima politički sud i da je Ratko Mladić uprkos svemu srpski heroj.

Nenad Stevandić je bio sličnog mišljenja, te još podcrtao da ovakve presude ne smiju poslužiti novim ubijanjima i novim zaoštravanjima tenzija. Zakazan je i press Milorada Dodika u 15 koji će govoriti o presudi Mladiću, a koji je ranije izjavio da je Mladić profesionalni vojnik, patriota. Iz Vlade RS za sad nema reakcija, Mladen Ivanić se takođe još nije oglasio ali očekuju se reakcije u toku dana.

PALE

Reakcije na Palama slične onima u Banjaluci. Građani ne žele baš da govore ni o suđenju ni o izricanju presude. Tokom procesa izricanja presude Mladiću u ugostiteljskim objektima mogle su se čuti riječi podrške za Mladića, pojedinci su govorili da je to njihov “Đeneral”, pojedinci su govorili da će biti završen kao i proces Karadžiću. Presuda doživotne robije za Mladića za mještane Pala i okolnih mjesta nije nikakvo iznenađenje, iako se drže stava koje su u prethodnom govorili izvaničnici rs da se radi o politčkom procesu.

HAAG

“Lično nisam zadovoljna oslobađajućim presudama za genocid u šest općina. Mi žrtve koje smo svjedočili odlično znamo da je tu počinjen genocid. Hoću da vjerujem da će u žalbenom postupku tužilaštvo dokazati da je tu počinjen genocid. Doživotni zatvor meni lično ništa ne znači, za nas je jedina satisfakcija da bude istina da je počinjen genocid i da je cijela Republika Srpska genocidna tvorevina. Uputit ćemo dopis tužilaštvu Haškog tribunala da uloži sve svoje napore da je i u ovim općinama počinjen genocid”, rekla je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”.