Mahmutbegović: Presudu Mladiću minimum pravde za žrtve

Vijesti 22. nov 201713:02 > 13:04
N1

Potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović smatra da današnja presuda zločincu Ratku Mladiću predstavlja minimum pravde na koju su žrtve i njihove porodice nažalost predugo čekale.

– Mi u BiH  koji smo preživjeli period  1992-95. , svjesni smo odavno da  ne postoji adekvatna kazna za počinjene zločine, kazna koja bi mogla vratiti u život desetine hiljada nevino stradalih žrtava tokom agresije na BiH.

Svi smo svjesni da ova presuda  neće oživjeti mrtve, neće porodicama pomoći da imaju mirnije snove  i njihova bol neće prestati, neće im  vratiti razrušene domove  i snove, ali  je ipak djelimična satisfakcija za ono što su doživjeli tokom agresije – ističe potpredsjednica FBiH.  

Ona je sigurna da maksimalnu kaznu, koja je izrečena Mladiću, “podržavaju svi ljudi na našim prostorima, svi kojima je stalo do istine i pravde jer je kažnjavanje odgovornih za ratne zločine bitan preduslov za politiku pomirenja i stabilizaciju odnosa u BiH”.

– Presuda Ratku Mladiću  takođe  je i opomena svima koji još uvijek veličaju ratne zločine, da njihova politika nije prihvatljiva,  da je opasna i  da je i na ovaj način, ponovo međunarodno  okarakterizirana kao zločinačka – rekla je Mahmutbegović povodom današnje presude Ratku Mladiću, kojeg je Međunarodni sud u Haagu osudio na kaznu doživotnog zatvora, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću FBiH.