Brammerzova poruka onima za koje je Mladić heroj

Vijesti 22. nov 201713:02 > 13:21
REUTERS/Michael Kooren

Haški tužilac Serge Brammertz rekao je da je zadovoljan presudom generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata u BiH.

Brammertz je na konferenciji za novinare u Haagu ocijenio da je današnji dan značajan datum za međunarodnu pravdu, podsjetivši da je Mladić prva osoba koji je Haški tribunal optužio za zločina i posljednja koja je osuđena

Brammertz je kazao da porodice žrtava danas znaju ko je odgovoran za ono što su pretrpjele. Dodao je i da je 2008. godine, kada je došao na čelo Tužilaštva, imao nadu da će Radovan Karadžić i Ratko Mladić biti uhapšeni, ali da nije bio optimista.  

“Danas su obojica osuđeni i to je veliko dostignuće za Tužilaštvo, žrvte i preživjele. Prvi zahtjev na svim sastancima sa preživjelima, uvijek je bio da se uhapse Mladić i Karadžić. Tražili smo doživotnu kaznu i dobio je doživotnu kaznu”, istakao je Brammertz.  

Haški tužilac upozorio je i da je glorifikacija ratnih zločinica veliki problem i prepreka pomirenju u regionu zapadnog Balkana.  

“Volio bih da vidim više odgovornih političara koji će pročitati presude, i priče žrvata, nema tu ničeg herojskog. Nema ničeg herejskog u egzekucijama i prisiljavanju ljudi da napuste svoje domove. Oni su osuđeni za nepoštovanje Ženevske konvencije i jer se nisu ponašali kao pravi vojnici”, poručio je Brammertz.  

Dodao je i da mediji nose ogromnu odgovornost da javnosti prenesu istinu, što je naročito važno u vrijeme kada se, kako je rekao, poriču ratni zločini i glorifikuju ratni zločinci.  

“Jedni će reći da je ovo presuda protiv Srba, moj ured to odbacuje. Drugi će reći da je on heroj, a ova presuda pokazuje da ništa od toga nije dalje od istine”, poručio je Mladić.

Na pitanje da li će se Tužilaštvo žaliti na presudu Mladiću zbog toga što general VRS-a nije osuđen po prvoj tački optužnice – za genocid u šest opština BiH, Brammertz je rekao da će Tužilaštvo proučiti presudu i da razumije frustraciju zbog te tačke, ali da to ne smije umanjiti sveukupni rezultat ovog predmeta.