Grujičić: Još jedna potvrda da je sud formiran da osudi Srbe

Vijesti 22. nov 201714:37 > 14:40
N1

"Izricanjem kazne doživotnog zatvora nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, Haški tribunal je potvrdio da je formiran da osudi Srbe jer uskoro prestaje sa radom", izjavio je Srni načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Grujičić je naveo da “presuda Mladiću nije iznenađujuća, jer je srpskom narodu poznat dosadašnji rad haških tužilaca i sudija i njihov odnos prema srpskim optuženicima”. 

On je istakao da “su haške presude stvorile negativnu sliku o Srebrenici, predstavljajući je kao mjesto koje nije za življenje, što je dovelo do iseljavanja stanovništva i srpske i bošnjačke nacionalnosti iz ovog mjesta”.

“Mladić će ostati upamćen u istoriji i ova presuda je još više učvrstila mit o njemu u srpskom narodu, koji mu je zahvalan što ga je spasio od progona i istrebljenja sa ovog prostora”, rekao je Grujičić.

On je istakao da su sudovi dužni da daju odgovore na ovo pitanje i procesuiraju počinioce zločina nad Srbima.

“Bez obzira na ovu i ostale presude, mi nastavljamo da radimo i stvaramo preduslove i ambijent za otvaranje novih radnih mjesta, povećanje broja zaposlenih, rast životnog standarda stanovnika ove opštine”, poručio je Grujičić.

Prema njegovim riječima, na taj način će nastojati da zaustave iseljavanje ljudi i stvore uslove za povratak onih koji su otišli iz ove opštine.

Podsjećamo, Haški tribunal danas je izrekao doživotnu kaznu zatvora za bivšeg komadanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića. U prvostepenoj presudi Ratko Mladić je osuđen po 10 tački optužnice, između ostalog i za genocid počinjen u Srebrenici.

Mladić je osuđen za progon i zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije, nehumano i prisilno premještanje, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.