Bešlin: Izdajnik sam one Srbije koja je finansirala Mladića

Vijesti 22. nov 201720:47 > 20:49
N1

Historičar Milivoj Bešlin iz Srbije u Pressingu na N1 kazao je da je današnja presuda Ratku Mladiću vrlo značajna zbog toga što se Haški tribunal pokazao kao institucija uz sve njegove manjkavosti.

“Možemo imati pimjedbe kako je Hag vodio neke od procesa, zašto nisu kažnjeni svi, ali značaj Međunarodnog krivičnog tribunala se i danas potvrđuje, njegov istorijski zanačaj i doprinos. Prekinuo je praksu nekažnjivosti zločina. On ulazi u istroju. To je nauk za budućnost. Važna dimenzija današnje presude je ta što je ovo još jedan od procesa koji će nama istoričarima ostaviti vrlo važnu dokumentarnu osnovu kad budemo istraživali i interpretirali ratove ‘90-tih godina”, kazao je on.

“Kada govorimo o reakcijama u Srbiji, u ovom dominantnom delu Srbije, reakcijama u manjem bh. entitetu, mislim da se srpski nacionalizam kao ideologija u potpunosti identifikovao sa politikom zločina koji su vođeni od ‘91. godine”, naveo je on.

“To će dugoročno ostaviti teške posljedice po srpsko društvo i odnose u regionu. Imamo jedan idejni kontinuitet, idološku paradigmu koja je bila dominanta i učestovovala u toku vođenja ratova je danas domninanta matrica u našim društvima”, kazao je Bešlin.

“Pitanje da li ste izdajnik; da, jesam one Srbije koja je finansirala Ratka Mladića u njegovom zločinačkom pohodu. Apsolutno jesam izdajnik one Srbije koja je osuđena na onom drugom, stalnom Međunarodnom sudu zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida. Kako se danas društvo odnosi prema tome? Nikako. Poricanje, ignorancija potpuna”, naveo je Bešlin u Pressingu na N1.

On je dodao da nema nema zločinačkih naroda već da postoje zločinačke ideologije.

“Nepristajanje i suprotstavljanje njima je zadatak svih moralnih ljudi. Plašim se da nacionalizam kao dominatnta ideologija u našim društvima gereneriše to neprijateljstvo. CIlj je da se hegemonizuje inzutra i antagonizuje spolja”, kazao je historičar Milivoj Bešlin iz Srbije u Pressingu na N1.