Nakon presude Mladiću: Bit će teže falsifikovati uzroke rata

Vijesti 22. nov 201721:34 > 23. nov 2017 06:57
N1

Da li će haške presude pomoći da se razumije rat i odredi kontekst sukoba devedesetih godina pitanje je na koje su u emisiji Pressing na N1 odgovorili historičari Husnija Kamberović, Milivoj Bešlin i Hrvoje Klasić.

Kamberović je mišljenja da su sve presude dobro utemeljene.

“Pružaju dobar uvid u to šta se desilo. Daju kontekst rata i daju široki kontekst koji je prethodio ratu. Na te presude ne treba gledati kao na presude – nego čitav niz događaja koji su prethodili tome”, pojasnio je.

“Sudjelovali su eksperti, o kontekstima koji su doveli do rata i zbog kojih se rat vodio. Predstvljaju argument šta se desilo i kakav je karakter rata bio”, dodao je.

Klasić se nadovezao: “Pod uvjetom da se neko znanstveno počne baviti tim. Nisu samo političari krivi. Imamo povjesničare za koje sam siguran da će se prema Hagu odnositi kao prema samoposluzi. Imamo takve kolege. Ovo je blago za nas povjeničare. Bit će od važnosti, ali pod uvjetom da se time neko počne ozbiljno i znanstveno baviti”.

“Sud ima metodologiju. Mi istoričari imamo drugu vrstu metodologije. Nama je značajan uvid u građu. Nakon što ta građa postane dostupna – falsifikovati uzroke i tok rata bit će mnogo teže, a da onaj istoričar koji bi uradio to zapravo ne dovede u pitanje vlastiti kredibilitet u pitanje”, riječi su s kojima je svoje gostovanje u Pressingu završio srbijanski historičar Milivoj Bešlin.