Ivo Banac za N1: Mladić je prošao bolje nego sam očekivao

Vijesti 23. nov 201710:17 > 10:21
N1

Ivo Banac, bivši ministar u Vladi Hrvatske i zastupnik u Saboru govorio je za N1 o presudi Ratku Mladiću, koji je pred Haškim tribunalom prvostepeno osuđen na doživotni zatvor.

Hoće li ova presuda zaključiti jedno važno poglavlje našeg vremena i ući u historiju kao pravedna?

“Razne sudske odluke se mogu zlorabiti na razne načine. Optužba da Haški slučaj ne sudi pojedincima nego čitavim narodima – to ja apsurdno. Pravi se medvjeđa usluga narodima. Ako su doista svi krivi – to ima teške političke posljedice”, naveo je Banac.

“Presuda je očekivana, teško je očekivati da kompromitovani ratni zločinac može proći bez teške osude. Oslobođen je u slučaju krivnje za druge opštine. Činjenica je da je Srbija nije involvirana, Mladiću se nije sudilo zbog zločina u Hrvatskoj, prošao je bolje nego što sam očekivao, ali to se moglo pretpostaviti”, izjavio je Banac.

Banac je skeptičan da će nakon presude Mladiću biti otvoreno novo poglavlje u regionu.

“Srebrenica će ići u neke udžbenike, ali ne svuda. Možemo zaključiti to iz izjava srpskih političara u BiH i Srbiji. Oni žele nametnuti svoje tumačenje, ublaženi uvid u ono što se dešavalo”, naveo je.

“U Srbiji danas vladaju ljudi koji su sudjelovali u ratnom pohodu, nije u interesu da se govori ono što se dogodilo. Čitao sam komentare na reportažu New York Timesa, šokiralo me da ima provokativnih tumačenja, da su Srbi branili zapad od islamskog terorizma. To je opasna optužnica koja se može širiti u današnjim okolnostima”, pojasnio je Banac.

On je u Novom danu rekao da svako pokušava dati svoje tumačenje, čak i daleke prošlosti.

“To je uobičajen proces, samo treba biti pažljiv kakva su tumačenja. U nekim slučajevima je to mitologizacija. Vučić je pokušao dati pozitivan spin, ali druge izjave govore o ovom stilu, da se vodi neka vrsta križarskog rata protiv srpskog naroda. To plaši”, izjavio je.

Banac smatra da preusde ne utječu na odnose, ali se koriste da bi se destabilizovala situacija, ili stavila u stabilni okvir.

“Poremećeni odnosi na rubovima Evrope – ovdje imamo odraz tih situacija, i prisutnost nekih politika koje ne mare za ovaj dio svijeta. Ruska politika, tu se može spomenuti i Turska i neke druge. Stvaraju se ovisnosti koja podsjećaju na ranija razdoblja povijesti. To me podsjeća na situaciju prije I svjetskog rata, ne želim sugerirati da smo na putu svjetskog sukoba – ali situacije nisu dobre i atraktivne”, naveo je.

O odnosima BiH i Hrvatske

“Problem sa Hrvatskom je da se ne razumije u kojoj mjeri su važni odnosi Zagreba i Sarajeva. Ima i ovdje propusta, ali u Zagrebu je sigurno tako. Ne biraju se riječi i ne misli se na posljeice. BiH je danas na neki način tabu tema kada je riječ o javnom mnijenju u Hrvatskoj. Ne mogu se iznositi sve činjenice, nego samo dio koji je vezan za politiku Hrvatske prema BiH 90-ih godina. Hrvatskoj ostaje prosvjećenje. U Sarajevu postoji razumijevanje da je pritisak iz Zagreba, patronatski odnos Zagreba opasniji od onoga što radi Vučić. Srbija i njeni ovisnici, Dodik i političari iz RS – to je prava opasnost. U tom trokutu, hrvatski politički vrh u BiH je ovisan o Dodiku, odnosno Vučiću. O tome u Zagrebu moraju razmišljati”.

Govoreći o Dejtonu 2 – kazao je da stvari treba rješavati diplomatijom.