Divjak: Kako voljeti BiH? Onako kako se voli živo biće

Vijesti 23. nov 201714:13 > 14:17
Izvor nade

Svečanim programom i predavanjem generala Jovana Divjaka sinoć je u Studentskom domu „Izvor nade“ obilježen 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prisutne je u ime Upravnog odbora Fondacije “Izvor nade“ pozdravio i dobrodošlicu zaželio Armin Avdić. On je pohvalio uspostavljenu saradnju između Fondacije “Izvor nade“ i Udruženja “Obrazovanje gradi BiH“ te izrazio nadu da će uspostavljena saradnja biti nastavljena i u budućnosti na obostrano zadovoljstvo. 

U ime organizatora, Fondacije za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“, prisutnima se obratio direktor Tarik Agetović. On se zahvalio generalu Divjaku na izdvojenom vremenu i upriličenom predavanju za mlade ljude, stipendiste Fondacije ali i građane Sarajeva koji su prisustvovali predavanju.

Izvor nade
Izvor nade
Izvor nade
Izvor nade

General Divjak se u obraćanju studentima dotakao brojnih momenata iz svog života kao što su školovanje na vojnim akademijama, odbrana domovine Bosne i Hercegovine, rad u Udruženju “Obrazovanje gradi BiH“.

Tema “Država, to smo mi“ ponudila je nekoliko važnih promatranja generala Divjaka koje je pripremio za ovo predavanje. Tako su studenti imali priliku čuti kako se treba odnositi prema državnim praznicima, kako voljeti svoju državu, šta mladi mogu učiniti za nju te šta mogu naučiti iz prošlosti zarad bolje sadašnjosti i budućnosti.

General Divjak nije propustio podsjetiti publiku na značajne momente u kontinuitetu državnosti naše zemlje, od Kulina Bana do posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Da je tema bila vrlo zanimljiva pokazala je i zainteresirana publika koja je generala Divjaka “obasula“ brojnim pitanjima.
On je, govoreći o motivu za uključivanje u odbranu Bosne i Hercegovime, kazao da se ponajprije vodio iskrenošću te da mu je bila čast braniti Bosnu i Hercegovinu i narod koji je bio napadnut.

Upitan da prokomentariše izricanje presude po kojoj je general Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor, Divjak je kazao kako je prije svega poražena genocidna ideja. “Moram reći da je u ovom ratu poražena ideja Velike Srbije i Velike Hrvatske. Pobijedila je ideja antifašizma kojeg, nažalost, sve više zaboravljamo. Susjedi sve više rehabilituju svoje fašiste i danas ih veličaju kao heroje“, istakao je general Divjak.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, Divjak je kazao da je njegova osnova zadaća ispunjena, a to je zaustavljanje rata.

“Pored zaustavljanja rata, Dejtonski mirovni sporazum očuvao je granice Bosne i Hercegovine onakve kakve su potvrđene na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. To je jedna od njegovih prednosti“, istakao je Divjak.

Kako voljeti BiH – onako kako se voli živo biće

Mladima je u vrlo inspirirajućem ozračju pokušao prenijeti značaj ljubavi prema domovini i načinima njenog iskazivanja.

“Možda se BiH treba voljeti onako kako je opisuje Nedžad Ibrišimović u pjesmi ‘Bosna’. Ljubav o domovini se uči prvo u porodici, zatim kroz školu, kroz iskazivanje ljubavi prema klubu, kolektivu. Kako voljeti BiH – onako kako se voli živo biće“, poručio je general Divjak tokom večerašnjeg predavanja.

Međutim, Divjak nije propustio priliku i da ukaže na određene negativne pojave.

“Mladi su više izmanipulisani i oni nisu spremni da se uhvate u koštac s problemima. Greška je što prihvatate obećanja lidera stranaka. Jednostavno studenti nisu dovoljno aktivni. Nemaju jedinstvenu organizaciju, podijeljeni su“, istakao je Divjak i naglasio da je jedan od najvećih problema naše zemlje nedostatak kvalitetnog obrazovanja.