Nakaš: Dan državnosti BiH mi je značajniji od rođendana

Vijesti 24. nov 201709:30 > 09:38
N1

Ako u obrazovnom procesu, medijima i drugim potencijalnim mogućnostima širenja istine ne vratimo vrijednosti antifašizma, onda će te vrijednosti da nestanu, rekao je Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a BiH.

Na pitanje kako jačati jedinstvo i kako se voli BiH, gost Novog dana je odgovorio:

Danas u školama nema priče o tim dešavanjima koje su stvarale vrijednosti, a imate priče koje su vezane za neku noviju istoriju koja je dovela do podjela. Niko ne govori o istoriji koja je dovela do jedinstva, bratstva i zajedništva. Ono što je stvoreno u Titovoj BiH još se nije raspalo na određen način. Raspala su se preduzeća“, smatra Nakaš.

Nakaš je kazao da “ta ideja u ljudima koji su odgojeni u tom periodu.”

Mali je broj boraca iz NOR-a. Postoji generacija, kao ja, koja je odrasla u tom blagostanju. Neko će pitati koje blagostanje. Pa uporedimo današnje sa onim blagostanjem, pa ćemo vidjeti.

Nakaš je mišljenja da će jedinstvo biti zamijenjeno podjela, antifašizam neofašizmom i da će se desiti da BiH koja ima hiljadugodišnju tradiciju bude izbrisana, ako se ne budu širile vrijednosti antifašizma.

A ako se u porodici prihvate prave vrijednosti, ako se djeca odgajaju u tom duhu, njih neće ni crni petak ni shoping i želja za brzim bogaćenjem poremetiti.

Nakaš je kazao da mu je Dan državnosti BiH značajniji od rođendana.

Rođendana se i ne sjećam, ne sjećam se kada sam se rodio, ali se sjećam svih trenutaka kada smo slavili dan BiH, ali i Jugoslavije. Svi ti dani su povezani.”

Gost jutarnjeg programa N1 televizije je istakao da ne treba zaboraviti da potičemo sa područja koje je uvijek bilo opterećeno određenim sukobima.

Bilo za materijalne koriste, vjerski ili nešto drugo. Bilo je mjesto gdje je bilo niz agresija. Agresija 1941.-1945. godine fašističke koalicije, Hitlera i NDH koja je preko noći okupirala biH, a zatim 1992.-1995. godine kada je njena nezavisnost trebala da se ukine, a zatim današnja nastojanja da se podijeli. U BiH mora postojati opcija građanskog jedinstva i jednakosti svih na cijelom prostoru BiH“, rekao je Nakaš.