Pronađeno još četiri tijela u masovnoj grobnici u Vlasenici

Vijesti 24. nov 201712:57 > 13:01
Tužilaštvo BiH

Na lokalitetu Jelenik-Jelovačka česma, na području općine Vlasenica, danas su ekshumirana četiri nekompletna tijela, a u proteklih nekoliko dana ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci deset žrtava, među kojima se nalaze i posmrtni ostaci ženske osobe uz koju je pronađen nakit.

Potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja i narednih dana, a pretraživanje se vrši ručno i mašinski.

Pronađeni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtve putem analize DNK uzorka.

Istražilac Tužilaštva BiH se svo vrijeme nalazi na terenu gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.

Ekshumaciji prisustvuju predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje mehanizacije Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski službenici PS Vlasenica, koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Tužilaštvo BiH

Proces ekshumacije, traženja i identifikacije nestalih osoba jedan je od prioriteta Tužilaštva BiH, što je više puta istaknuto, a ovaj proces je naročito bitan zbog porodica žrtava ratnih zločina, koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih, saopšteno je Tužilaštva BiH.