ICTY: Šta u slučaju smrti Ratka Mladića

Vijesti 24. nov 201713:11 > 13:11
REUTERS/Stringer/File Photo

Obzirom na to da su se odmah po izricanju prvostepene presude Ratku Mladiću u javnosti pojavile dileme i pitanja kako bi se u slučaju da osuđenik umre, sudski postupak u smislu pravosnažnosti presude okončao, Fena je za odgovor kontaktirala Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

“U slučaju da Ratko Mladić premine prije izricanja pravosnažne presude, prvostepena presuda bi postala konačna”, rekao je u izjavi za Nenad Popović iz pres službe ICTY-ja.

Na pitanje kada se donosi  odluka o mjestu izdržavanja zatvorske kazne, Popović je rekao da se to čini na kraju sudskog procesa koji biva okončan donošenjem pravosnažne presude.

Haški sud je 22. novembra u prvostepenoj presudi osudio Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS-a, na doživotni zatvor.

Kriv je za genocid u Srebrenici i najstrašnije zločine, rekao je predsjedavajući Vijeća, sudija Alphonso Orie, prilikom izricanja presude.

Ratko Mladić, kako je rečeno u presudi, nije kriv za genocid u šest općina istočne BiH, ali je kriv po svim ostalim (deset)  tačka optužnice: za sudjelovanje u udruženim zločinačkim pothvatima, i to za genocid (u Srebrenici), progon, istrebljenje, ubistvo, deportacije, nehumano djelo premještanja, teroriziranje, napade na civile i uzimanje talaca.

Počinjeni zločini spadaju među najgnusnije poznate čovječanstvu i uključuju genocid i istrebljenje kao zločine protiv čovječnosti. To su najstrašniji zločini, rekao je sudac Orie dodavši da sud nije uvažio “olakšavajuće okolnosti” koje je iznosila Mladićeva obrana: njegov dobar karakter, slabe mentalne sposobnosti i poodmakle godine. 

Očekuje se da će i Tužilaštvo i odbrana Ratka Mladića uložiti žalbe na prvostepenu presudu.