U Srebrenici obilježen Dan državnosti BiH

Vijesti 25. nov 201715:05 > 15:06
Anadolija

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Kao i prethodnih godina vijence na kamen temeljac u mezarju položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici općine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica, i građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica, u obraćanju prisutnima rekao je da je na današnji dan 25. novembra 1943. godine obnovljena državnost Bosne i Hercegovine.

”Treba se sjetiti svih onih koji su kroz historiju branili i čuvali državnost Bosne i Hercegovine. Kroz historiju su kroz Bosnu i Hercegovinu prolazile razne vojske, ali ova zemlja je opstajala. Treba se zahvaliti svima onima koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Ahmetović.

Nermin Alivuković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, istakao je ”na zasjedanju ZAVNOBiH-a je potvrđena državnost Bosne i Hercegovine”, te dodao:

”Ovaj datum je značajan za sve narode u Bosni i Hercegovini, jer je to između ostalog iz ZAVNOBiH potvrdio da je Bosna i Hercegovina svih njenih naroda i građana. Temelji ZAVNOBiH-a treba da budu vodilja kako da gradimo Bosnu i Hercegovinu.