Novi slučaj napada na imovinu povratnika Bošnjaka u Rogatici

Vijesti 26. nov 201711:58 > 12:00
Faktor.ba

Kasno sinoć zapaljen je kamion ispred kuće Dževada Mašića, povratnika u naselje Kukavice, u općini Rogatica.

Vatru, koja je izbila oko 23.30 sati, ugasili su vatrogasci. Policija iz Istočnog Sarajeva danas je počela uviđaj i za sada se ne zna više o uzrocima požara.

-Indikativno je da je ovo treći ovakav lučaj u posljednjih mjesec dana, a koji je unio nemir među povratnike. Očito je da nešto ne funkcioniše u ovoj lokalnoj zajednici – upozorio je potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija.

Kaže da je također indikativno da predstanici općinske vlasti do sada nisu posjetili povratnike.

-Time se šalje indirektna poruka povratnicima da nisu dobro došli na svoje ognjiše – rekao je Čamdžija.

Povratniku Erminu Pavici je, 19.novembra, u večernjim satima, zapaljen automobil „golf 2“, kao i pomoćni objekat, u naselju  Kukavice, u općini Rogatica.

Vatrogasci su uspjeli ugasiti požar na šupi, koji je prijetio da se proširi i na kuću, a automobil je u potpunosti izgorio.

Ermin Pavica je prethodno primio prijeteće poruke, upućene njemu i porodici, o čemu je blagovremeno upoznata Policijska stanica Rogatica.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija je tada posjetio porodicu ovog povratnika te propratio aktivnosti policije.

Prethodno je zabilježen i slučaj trovanja stoke porodice Herceglija, koji je uznemiro povratnike Bošnjake i prijetio da naruši sigurnost na prostoru općine Rogatica.