Detalji "slučaja" Izetbegovićeva tajna vojska

Vijesti 26. nov 201719:05 > 19:16
N1

Bakir Izetbegović i rat opet u istoj rečenici. Prašina se još nije smirila nakon intervjua člana Predsjedništva BiH za Deutsche Welle kada je kazao da je u obrani teritorijalnog integriteta zemlje spreman ići do kraja. Podigla se nova i to nakon medijskih napisa da član Predsjedništva kreira paravojne formacije.

U listu “Večernje novosti” napisi:

“Više od 9.000 bošnjačkih mladića starosti od 18 do 35 godina tokom ove godine prošlo je školu pucanja i osnovnih taktičkih borbenih radnji, a 5.000 njih je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu. U plan vojne obuke uključeno je i više streljačkih klubova, koji su, prema obavještajnim podacima, i osnovani samo s tim ciljem”.

Na navode o temeljnim pripremama za oružane sukobe, u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, Bužimu, Maglaju i Živinicama, Izetbegović poručuje: 

“Reklo bi se da je to jedna hrpa gluposti. Međutim, bojim se da je to netačna formulacija. Mislim da u ovome ima itekako plana. Vidite odakle to dolazi. Dolazit će takve stvari iz Srbije i iz RS-a. Oni koji se naoružavaju i kupuju avione, prijete disolucijom BiH, referendumima, koji nagrađuju ratne zločince, koji proslavljaju ratne zločince, žele da imaju sa druge strane nekoga ko provocira i ko opravdava te njihove postupke”.

Za zastupnicu SDS-a u državnom Parlamentu, Aleksandru Pandurević, navodi znače: unošenje političke nestabilnosti i stvaranje nestabilnog investicijskog ambijenta.

“Pravi odgovor na ovo mogu dati samo institucije. Ja očekujem da MUP RS-a, pa ako hoćete i neke strane obavještajne službe, koje ovdje djeluju u ovoj zemlji, da imaju takve informacija ako su one tačne. Ako su tačne, onaj ko to radi treba da odgovara. Ako one nisu tačne, onaj ko širi paniku također treba da odgovara. Znate, ovo je unošenje političke nestabilnosti. Ko će ozbiljan, nakon svih vijesti da će se ovdje zaratovati, da ovdje imamo ove ili one, ko će ovdje doći investirati i uložiti”, pita Pandurević.

A entitetski predsjednik Miloard Dodik je uvjeren da “nema političara kod Bošnjaka, koji nije spreman da u datom momentu se organizuje i da Republiku Srpsku tretira, kao vojni cilj”.

Psihologa Srđana Puhala od potencijalnog zveckanja oružjem puno više zabrinjava nedostatak opipljivih dokaza: 

“Nakon između 5 do 10 hiljada potencijalnih terorista koji su se ukazali Kolindi Grabar-Kitarović, oni nisu dovoljno ni radikalni ni teroristi Bakiru, tako da je odlučio da mora stvoriti novu paravojnu formaciju. Izgleda da ih je obučio i opremio njih 10 hiljada i vješto skrio, tako da za njih ne zna ni SIPA, ni OSA, ni bilo ko do naših dnevnih novina”, objašnjava Puhalo.

Istu dilemu ima i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

“Nisam sad siguran, ako se radi o nekoj vrsti vojničke obuke, onda je to vrlo diskutabilno, da li je moguće da se to odradi, a da bezbjednosne službe za to ne saznaju”, ističe Mektić.

Iako u priči, kaže, postoje nelogičnosti, navodi o paravojnim formacija bit će provjereni.