Esad Boškailo: Od logora do profesora u SAD-u

Vijesti 27. nov 201708:40 > 08:55
N1

Gost Novog dana bio je Esad Boškailo koji danas živi u Arizoni, a rat je proveo u Bosni i Hercegovini, gdje je pretrpio strahote boraveći u logorima.

Boškailo je rođen 1959. godine u Počitelju. Medicinski fakultet u Sarajevu završio je 1984. godine. Tokom rata radio je kao ljekar, ali i preživio ratne strahote, među njima i šest koncentracionih logora. Kao prognanik, otišao je u Ameriku. Trenutno živi u Arizoni, doktor je i profesor psihijatrije na medicini Univerziteta u Ariozni.

S obzirom na njegovo životno iskustvo, upitali smo ga da prokomentariše presudu Ratku Mladiću te nam je rekao kako se o presudi mora govoriti sa više aspekata.

Jedan je taj legalni aspekt koji je jasan – rat u BiH je možda bio komplikovan, ali presuda je jasna – dobio je najveću kaznu koju Hag može da da, a drugi aspekt je presuda vrhu RS i sada je odluka međunarodne zajednice jako važna. Međunarodna zajednica je donijela odluku i na njoj je sada da provede ovo što je donijela. Treći je humani aspekt, gdje su ljudi izgubili mnogo članova familije, tako da oni osjećaju nekakvo olakšanje“, naveo je Boškailo.

Za dva dana očekuje se izricanje pravosnažne presude u slučaju Prlić i drugi, a o tome profesor Boškailo je rekao: “Rat u BiH je po meni posljedica jasne političke odluke da se podijeli BiH. Njih je Međunarodni sud osudio, a ovdje se radi o žalbi. Šta može da kaže o presudi neko ko je liječio i bez razloga proveo godine u logorima, odvojen od familije, bez hrane i vode? Šta može da kaže neko ko je gledao ubijanje?“.

Ovdje se radi o komplikovanom pitanju jer smo svi mi ipak poštivali pravdu i ja kao čovjek mislim da pravda treba da bude zadovoljena, a oni koji su radili zlo treba da odgovaraju. Sumnjam da će emocionalno na mene presuda utjecati. Također, ja ne želim da živim u prošlosti jer je ona teška, nego želim da uživam sada, da stičem i širim znanja i pomažem drugim ljudima“, dodao je.

Jednom je Boškailo izjavio da “Amerikanci ne vjeruju koliko je pozitivan”, s obzirom na to šta je preživio, o čemu je za N1 kazao kako se prošlost ne može zaboraviti, da se mora procesovati, i da se o njoj mora razgovarati i mora se staviti na pravo mjesto.

Istakao je također i kako je svaki veliki medij u Americi govorio o presudi Ratku Mladiću i da svi su komentari bili jasni – nazvali su ga “balkanskim krvnikom”.