Olujno nevrijeme zahvatilo Banoviće, Kalesiju i Živinice

Vijesti 31. jan 201512:26 > 12:27
Morguefile.com / Ilustracija

Olujno nevrijeme, praćeno jakim vjetrom, zahvatilo je općine Banovići, Kalesiju i Živinice u petak u periodu između 12.00 i 14.00 sati.

Kako se dodaje u redovnom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (OCFUCZ) za 30./31. januar ove godine do 10.00 sati, jak vjetar čupao je drveće i nanosio štetu plastenicima, krovovima stambenih i drugih objekata i privatnim motornim vozilima.

U Zenici su vatrogasci imali dvije tehničke intervencije u gradu na uklanjanju stabala koja su oborena zbog vjetra.  
U Općini Maglaj vatrogasna jedinica imala je jednu tehničku intervenciju na uklanjanju stabla sa puta oborenog zbog vjetra.  

U Općini Žepče je vatrogasna jedinica imala jednu tehničku intervenciju na uklanjanju stabla sa puta oborenog zbog vjetra.  

Što se tiče vodostaja, u izvještaju se navodi da je vodostaj rijeke Save u laganom  opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.  

Visina vodostaja izmjerena jutros u 7.00 sati na vodomjernim stanicama iznosila je: Bosanski Brod 461 cm (pripremno stanje), a juče 470 cm; Bosanski Šamac 326 cm (normalno stanje), juče 332 cm; Orašje 577 cm (pripremno stanje), a juče 588 cm.

Po informaciji iz operativnog centra civilne zaštite Općine Stolac, voda za piće se ne treba više prokuhavati.  

U Crnićkom polju poplavljena površina obradivog zemljišta jutros iznosi tri hektara.  

Ispod naseljenog mjesta Prenj poplavljen je jedan hektar obradivog zemljišta.  

Vodostaj rijeke Bregave jutros u 5.00 sati iznosio je 94cm.  

Vodostaji rijeka: Neretva-Mostar 514 cm (redovne mjere za odbranu od poplava: 850 cm), Trebižat-Humac 341 cm (redovne mjere za odbranu od poplava: 280 cm), Krupa Dračevo 225 cm (redovne mjere za odbranu od poplava 300 cm), Bregava-Stolac 94 cm (redovne mjere za odbranu od poplava 110 cm) .

U Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani HA Modrac u 7.00 sati iznosio je 198,59 m.n.m. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 7.00 sati, nivo je niži za jedan cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,9 m3/s.

U Zapadnohercegovačkom kantonu u Općini Ljubuški juče je vodostaj na rijeci Mlade-Trebižat, na mjernom mjesto Humac, iznosio 280 cm, a pri ovom vodostaju na snagu stupaju redovne mjere odbrane od poplava.  
Vodostaj u 19.00 na istom mjernom mjestu iznosio je 307 cm sa tendencijom daljnjeg rasta.

Na području Grudskog polja vodostaj i dalje raste sa tendencijom daljnjeg rasta.  

HE Peć Mlini od 17.00 sati radi sa upola smanjenim kapacitetom. Zbog obilnih kišnih oborina i poplavljenih podruma vatrogasci su širom kantona imali pune ruke posla na ispumpavanju vode.  

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je povišen, u granicama normalnog vodostaja. Visina vodostaja rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici iznosi 275 cm.  

Vodostaj rijeka na prostoru Srednjobosanskog kantona je povišen.  

Na području Kantona Sarajevo, nakon sinoćnjeg povećanja vodostaja na rijekama u općini Ilidža, jutros je došlo do prestanka padavina i stagnacije, a zatim i do opadanja vodostaja, što je i dalje trend na svim vodotocima na Ilidži.  

U Kantonu 10 vodostaji potoka i rijeka su porasli. Nema dojava o ugrožavanju stambenih objekata.  

U dijelu izvještaja o požarima se navodi da je na području Hercegovačko-neretvansko kantona, Grad Mostar, Profesionalna vatrogasna jedinca intervenisala u ul. A. Čišića, gdje je gorjela kuća, te da je požar ugašen.  

Zenički vatrogasci ugasili su požar u stanu u zgradi, gdje je gorio dimnjak. Pričinjena je manja materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.  

U općini Maglaj vatrogasna jedinica imala je jednu intervenciju na gašenju kontejnera.  

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je pet intervencija – po jednu na gašenju dimnjaka i automobila, dvije manje u stanovima i jednu veću intervenciju kada je u petak u 8.37 došlo do požara u kući u naselju Gladno polje bb. U intervenciji je učestvovalo šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Povrijeđenih nije bilo, a pričinjena je znatna materijalna šteta.  

Na području Tuzlanskog kantona, Općina Živinice, interventna vatrogasna jedinica Đurđevik imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u Rudarskoj ulici. Požar je lokalizovan i ugašen.  

Vatrogasna jedinica Lukavac imala je intervenciju na gašenju zapaljene građevinske mašine (bager) u naselju Poljice. Požar je lokalizovan i ugašen.  

Vatrogasna jedinica Banovići imala je intervenciju na gašenju zapaljenog smeća u krugu komunalnog preduzeća. Požar je lokalizovan i ugašen.  

Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na privatnoj kući u ul. 9 maja. Požar je lokalizovan i ugašen.  

Vatrogasna jedinica Sanski Most je imala intervenciju na zapaljenom dimnjaku.  

U izvještaju se navodi da je na području Unsko-sanskog kantona, Općina Sanski Most, od 18.50 sati u prekidu dio 10 kV dalekovod Dabar.  

Na području Općine Ključ od 02.59 sati u prekidu je 20 kV dalekovod Sanica.  

Na području Općine Velika Kladuša od 22,45 sati u prekidu je dio 10 kV dalekovod Vidovska.  

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog kvarova na električnoj mreži bez struje su jedan dio Međugorja, jedan dio Rame i naselje Ivanjica.Tokom dana će se pristupiti otklanjanju kvarova.  

Na području Kantona 10 usljed nevremena dolazilo je do prekida u isporuci el. energije na pojedinim dijelovima kantona.  

U redovnom izvještaju se dodaje da je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grad Mostar, Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite od građana prijavljen pronalazak jedne ručne bombe u blizini benzinske pumpe „Hifa“, na putu M-17.  Obavješten je vođa A-tima za uklanjanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite.  

U Općini Kiseljak u petak u naselju Gromiljak pronađena je jedna ručna bomba. Obavješten je vođa A-tima za uklanjanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite.  

U redovnom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (OCFUCZ) se navodi da je starija ženska osoba (82 godine) iz sela Čuhovići, koja je u četvrtak pala u komu, sinoć oko 20.00 sati prebačena u bonicu u Konjicu. Nije bilo moguće izvršiti evakuaciju do bolnice isti dan zbog jakog nevremena praćenog olujnim vjetrom i mećavom. U evakuaciji koja je izvršena jučer učestvovali su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite na čelu sa direktorom Fahrudinom Solakom, pripadnici Specijalne policije i Služba za održavanje puteva, koja je pročistila put do sela.