Cikotić: Nikada BiH nije bila akter agresivnog ponašanja

Vijesti 27. nov 201717:32 > 18:02
N1

Bakir Izetbegović i rat opet u istoj rečenici. Prašina se još nije smirila nakon intervjua člana Predsjedništva za Deutsche Welle, kada je kazao da je u obrani teritorijalnog integriteta zemlje spreman ići do kraja, a u međuvremenu se podigla nova i to nakon medijskih napisa da član Predsjedništva kreira paravojne formacije.

O ovoj i drugim aktualnim temama u emisiji Dan uživo na N1 razgovarali smo sa Selmom Cikotićem, predsjednikom Savjeta SDA i savjetnikom Bakira Izetbegovića.

Komentar na pisanja srbijanskih medija o navodnim paravojnim formacijama koje kontroliše Bakir Izetbegović?

Nema tu teme za razgovor. Trebalo bi tražiti objašnjenje tih medija za razloge i osnove takvog pisanja. Ne mislim da su ponudili ijedan argument za takvo nešto. To je pristup proizvođenje tenzija i konflikata. To ne treba ni Bakiru Izetbegoviću ni BiH“, odgovorio je Cikotić.

Da li Bakir Izetbegović priprema vojsku?

To je izlično komentarisati. Ako neko nastoji raditi na stabiliziranju situacije, na pravljenju sigurnog ambijenta onda je to Bakir Izetbegović i njegova stranka. Istina, Bakir Izetbegović važi za vrstu simbola garanta BiH i sa razlogom je izabran kao meta ove kampanje”, rekao je Cikotić i dodao da “nema nikakvih argumenata da se bilo šta aktivno radi za bilo kakvu vrstu konflikta“, odgovorio je Cikotić.

Zašto ovakvi napisi iz Srbije, posebno pred posjetu Predsjedništva BiH predsjedniku Srbije.

Bakir Izetbegović je potvrdio spremnost da ode u Beograd. Kako stoje stvari on se priprema za taj put.

Svi sukobi unutar BiH posljednjih sedmica su na neki način uneseni izvan zemlje.

Ako napravimo historijski osvrt na BiH i prilike u njoj, onda možemo zaključiti da su svi ratovi uvezeni u BiH. Nikada BiH nije bila akter agresivnog ponašanja i napada na susjede. Uvijek se događalo suprotno. Treba razlikovati politiku onih koji se bore za stanje konstruktivnih i pozitivnih rješenja i onih koji žele konflikte, unutar i izvan BiH. Kada nemate nikakve utemeljene razloge, onda možete prepoznati nečiju namjeru da proizvodi tenzije jer mu zbog nečega odgovaraju. Na horizontu ne vidimo ozbiljan razlog za ozbiljan konflikt ili sukob“, smatra Cikotić.

Treba li BiH ‘Dejton 2”?

Dejtonska rješenja koja su postignuta prije 22 godine nisu imale ambiciju da takva traju godinama, a kamoli decenijama. Kao učesnik Dejtonskih pregovora mogu reći da smo imali razumijevanje da zaustavimo rat, da se stvori racionalan ambijent u kojem će se trezveno razgovarati o nadogradnji Dejtona i o progresu. U pregovorima su učestvovali svi bitni akteri svijeta u to vrijeme. Svi oni su učestvovali u pregovorima da bi zaštitili sebe i promovirali svoje učešće. Dejtonski mirovni sporazum su potpisali učesnici rata. Očekivanje je bilo da će se na bazi stabilnosti i mira ići dalje sa progresom. Mehanizam promjene je ugrađen u Dejton. Svaka odredba je promjenjiva dok postoji saglasnost strana. Imamo puno primjera na kakav način je moguće nadograđivati Dejton. BiH više nije zanimljiva za svjetske medije, toliko je događanja na globalnoj sceni i irealno je očekivati da će se okupiti ekipa svjetskih lidera. Mogućnost da BiH uđe u Dejton 2 bi bila opasna za BiH jer bi to značilo da se situacija toliko iskomplikovala“, mišljenja je Cikotić koji naglašava da Dejtonski mirovni sporazum treba tumačiti u cijelosti, a ne selektivno kako kome u pojedinom trenutku odgovara.

Selmo Cikotić je bio u Afganistanu, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sa delegacijom. Prisustvovali su svečanoj ceremoniji obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH u bazi Bagram u Afganistanu.

Vratio sam se sa snažnim osjećam ponosa. To je jedna multietnička ekipa koja predstavlja pravu sliku BiH i čine me ponosnim. Tamo gdje radimo skupa u interesu države i svih njenih naroda i građana, svako pojedinačno doživljava ličnu promociju. Bio je iznimno lijep dojam vidjeti stroj profesionalaca, svjesnih i obučenih ljudi i ulogu BiH u takvim misijama“, rekao je gost Dana uživo.

Kada BiH može očekivati aktivaciju MAP-a?

Realno smo sada najbliži tok tački. Nerealno je očekivati aktivaciju MAP-a narednih dana ili sedmica, ali na narednom Samitu NATO-a to bi bilo sasvim realno jer smo napravili velike napore na knjiženju, usvojili smo Pregled odbrane, plan modernizacije OS i riješili tekuća pitanja“, odgovorio je Cikotić.

Iza nas je presuda Ratku Mladiću koja je izazvala brojne reakcije.

Uz činjenicu da se oko mnogih bitnih političkih pitanja u prošlosti i sadašnjosti ne možemo dogovoriti potrebna nam je jedna vrsta objektivne međunarodne institucije za uspostavljanje istine i onoga što se desilo u BiH i da na temelju te istine možemo očekivti neku vrstu pravde i pomirenja i tada možemo očekviati bolje dane pred nama“, izjavio je Cikotić.

Slijedu presuda Jadranku Prliću i ostalima.

S obzirom na učesnike procesa i značaj presude, sasvim sigurno će proizvesti puno komentara. Bitno je da tamo gdje se ne možemo dogovoriti i po pitanju karaktera i posljedica rata, moramo prihvatiti odluke i presude relevantnih međunarodnih institucija“, kazao je Cikotić.

Predsjednik Savjeta SDA i savjetnik Bakira Izetbegovića je prokomentarisao i stanje u Stranci demokratske akcije.

SDA je stranka koja je daleko od savršenog, ali u suštini daje više doprinosa konstruktivnom, odgovornom i profesionalnom radu institucija države u svim sferama njene vlasti i djelovanja nego bilo koja druga stranka, ako se posmatra sa stanovništa interesa BiH. Ne plašimo se suda javnost ili suda glasača. Bez obzira na kampanje očekujemo da položimo ispit odgovornosti za sve što radimo i ne radimo na predstojećim izborima. Učinit ćemo da konkretni rezultati u svim instiuciajma vlasti budu prepoznatljivi“, zaključio je Selmo Cikotić.