HNS se oglasio povodom presude Prliću i drugima

Vijesti 27. nov 201717:43 > 17:50
HNSBiH

Tijekom sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koja je održana danas u Mostaru, a na kojoj je razmatrana aktualna politička situacija s osvrtom na presudu suda u Haagu koja se očekuje 29. studenoga, istaknuto je kako nikakva presuda ne može utjecati na poziciju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Dodano je da ova presuda, također, ne smije biti korištena za političko rješavanje ključnih pitanja u odnosima u BiH.

Predsjedništvo HNS-a BiH odlučno odbacuje kvalifikaciju ‘udruženog zločinačkog pothvata’ kojom se, kako kažu, ‘pokušalo optužiti i nametnuti krivnju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj zajednici/republici Herceg Bosni, HVO-u i ostalim institucijama Hrvata u BiH’, te očekuje izricanje oslobađajuće presude u slučaju ‘Prlić i ostali’ koja se očekuje 29. studenog ove godine.

HNS BiH ne može prihvatiti nikakvo nametanje kolektivne krivnje osobito ako se imaju u vidu akti suda prema kojima je definiran isključivo institut individualne odgovornosti, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a BiH. 

Predsjedništvo HNS-a BiH također smatra kako će ovom presudom biti okončan angažman Haškog tribunala u pokušajima preoblikovanja odnosa unutar BiH.