Zašto opoziciji treba sporazum sa vladajućima u RS

Vijesti 27. nov 201718:23 > 19:34
N1

Vlast i opozicija u bh. entitetu Republika Srpska pripremaju zajednički politički sporazum. Sve se dešava nakon posljednje 3. burne sjednice Narodne skupštine RS, ali i slučajno ili ne nakon sastanaka lidera dva bloka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon pištaljki i zahtjeva za smjene ministra policije, te predsjednika skupštine i drugih, opozicija s vladajućima za jednim stolom.

U dobroj atmosferi razgovarali su satak vremena na prvoj sjednici zajedničke komisije za izradu sporazuma o političkom djelovanju.

Aleksandra Pandurević i Siniša Karan kopredsjedavaju radom. Prvi izazov – napraviti zajedničke radne materijale za narednu sjednicu.

“Ne znam šta nije jasno. Nije bilo radnog materijala. Nije bilo službenog radnog materijala. Bilo je pojedinačnih”, kaže Karan.

SDS, PDP, NDP ranije su već dostavili prijedlog Sporazuma političkog djelovanja i koordinacije sa vladajućim SNSD-om, DNS-om i SP-om. Zahtijevaju između ostalog izradu Zakona o porijeklu imovine i sukobu interesa, nezavisne medije RTRS i SRNU, uspostavljanje Savjeta RS.

Iako je opozicione zahtjeve na prvu odbacio predsjednik RS Milorad Dodik, u Savezu za promjene i danas kažu da ne odustaju.

“Sve to treba da dobijemo napismeno, da se neko s nečim ne slaže. Interes svih političkih faktora je da se iz politike blata pređe na politku argumenata. Da ovdje vlada Ustav i zakoni, da imamo demokratske medije, d smatramo da je to interes RS, a zašto ne bi bio i SNSD-a”, pita Pandurević.

Dijalog dva bloka dolazi u momentu čestih sasatanaka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa liderima Srba s ove strane Drine. Posljednji prije pet dana s predsjednikom SDS-a u Beogradu.

“Predsednik Vučić je izrazio veliku zabrinutost za prilike u kojima živimo”, kazao je prije nekoliko dana Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Ali uslovljavanja i miješanja u unutrašnje stvari nije bilo, naglašavao je tada Govedarica, a prije njega tako je često govorio i Dodik.

Novinarka Gordana Katana, ne vidi smisao sporazuma između vlasti i opozicije, i vjeruje da razvodnjavanje situacije ide u prilog vladajućim.

Opširnije u prilogu Snežane Mitrović.