Šta očekuje odbrana Prlića i ostalih u Hagu

Vijesti 27. nov 201718:21 > 18:36
N1

Za dva dana u sudnici Haškog tribunala biće izrečena pravosnažna presuda u slučaju Prlić i drugi.

Presuda je to na koju se s velikom pozornošću gleda i u BiH, ali i Hrvatskoj, odnosno hoće li njime biti potvrđena teza o sudjelovanju tadašnjeg državnog vrha Hrvatske u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Odvjetnica Vesna Alaburić je kazala kako tim odbrane očekuje da kazna bude smanjena.

I da moj klijent i njegove kolege Novu godinu dočekaju kući. Svi dokazi potvrđuju da nije bilo zločinačkog plana etničkog čišćenja i očekujemo oslobađajuću presudu. Ali ako uzmemo u obzir sve okolnosti to je teško očekivati.”

Ona je istakla da je izgled za smanjenje presude optimistična varijanta.

S obzirom na sve okolnosti ovog suda, na činjenicu da Haški tribunal zatvara vrata i da pogreške u prvostepenoj presudi se ne mogu otklanjati u neponovljenom suđenju“, izjavila je Alaburić.

Alaburić je podsjetila da prvostepena presuda počiva na stavu da je postojao zločinački plan etničkog čišćenja muslimana na području tadašnje Herceg-Bosne.

Pokušali smo dokazati da etničkog čišćenja nije bilo niti ikakvog zločinačkog plana niti plana da se politički ciljevi ostvare zločinačkim sredstvima. Pokušali smo dokazati kontekst događaja i činjenicu da je Armija BiH bila u ofanzivnom djelovanju i da je HVO gubio teritorij i da su mjere bile poduzimane sa ciljem očuvanja kontrole nad teritorijom Herceg-Bosne, a ne etničkog čišćenja muslimana“, izjavila je odvjetnica Alaburić.

U slučaju udruženog zločinačkog poduhvata potvrdila bi se umiješanost državnog vrha Republike Hrvatske.

Eventualno utvrđenje takvog stajališta ne bi imalo izravne pravne odgovornost Republike Hrvatske, ali bi imale svojevrsnu političku dimenziju jer bi involviralo hrvatsko rukvoodstvo u zločinački plan etničkog čišćenja. Smatram da to nije dokazano i mislim da je odbrana dokazala da takve tvrdnje nisu tačne“, rekla je Alaburić.

Ona je dodala da “za politiku Franje Tuđmana u odnosu prema BiH i sve ostale okolnosti niko ne može reći da je postojao plan zločina ili da se politički ciljevi ostvaraju zločinačkim poduhvatima.”

Zahvaljujući Hrvatima došlo je do osamostaljenja BiH, Armija BiH je naoružana, pružala se velika humanitarna pomoć građanima BiH i na milion drugih načina se pomagalo. Moj klijent Petković u svibnju 1993. godine je javno govorio “da je bolje dvije god pregovarati nego jedan dan ratovati jer sve ratne rane teško zacjeljuj, a na koncu svaki rat završi za pregovaračkim stolom“, rekla je odvjetnica Alaburić.