"Ahmići su djelo 'heroja' za koje oni organizuju molitvu"

Vijesti 27. nov 201719:20 > 20:15
N1

Izricanje pravosnažne presude bivšim čelnicima Herceg Bosne Jadranku Prliću i drugima, žrtve očekuju s posebnom pozornošću.

Enisa Ahmić je preživjela masakr u Ahmićima i članica je Udruženja 16. april.

Ja, kao i svi drugi koji smo preživjeli stradanje se nadamo potvrdi prvostepene presude. Apsurd i poniženje bi bilo smanjenje kazne. Zločin u Ahmićima je ciljan zločin, isplaniran. Sam naziv akcije ‘48 sati pepela i dima’ jasno govori da su izračunali vrijeme koje je neophodno za likvidaciju Ahmića, odnosno da za 48 sati od Ahmića ostanu pepeo i dim“, rekla je Enisa.

Ona je kazala da u Ahmićima nije bilo vojnika, već civili.

Ubijeno je 116 ljudi, žene i djeca, na spavanju, mučki i zločinački“, govori Enisa i dodaje da je sve to sramno, kao i najavljeni molitveni skup.

Na molitvenom skupu će biti pristalice koje opravdavaju i podržavaju zločin koji se desio u Ahmićima. 116 ljudi je ubijeno na spavanju. To je djelo heroja za koje oni organizuju molitveni skup, a pričamo o suživotu. Ne vidim sa koje strane je to suživot“, mišljenja je Enisa Ahmić.

Najmlađa žrtva zločina u Ahmićima je bila beba od tri mjeseca i dva dana.

To je bio mali Sejo, moj rođak.Ubijen mi je amidža, strina i njihovo dijete. Kuća do moje. Rafalima su onesposobljeni i živi su zapaljeni. Svjedok je bio moj dedo koji više nije živ. Mali Sejo je izgorio živ. To su bili monstrumi, a ne ljudska bića”, govori Enisa.

Enisa Ahmić je kazala da se ona probudila u 5:30 ujutro.

Probudio nas je rafal, ustali smo, ubačena je bomba u kuću. Radilo se ciljano – prvo bombe da se onesposobe ljudi, a zatim se pristupalo likvidaciji. Ispred moje kuće su zvali moga oca, imenom. Ime mog oca nije mogao znati neko ko dođe sa strane. Kada je izašao odmah je strijeljan“, prisjeća se Enisa.

Enisa je pobjegla sa majkom i dvije sestre.

Mi smo izašle i otišle u Gornje Ahmiće, ni danas dan ne znamo kako. Ujutro je tamo narod spavao. U Gornjim Ahmićima nisu bili svjesni da se dole ubija. Naredni dan smo otišli u Zenicu.