Mešković: Žrtva je žrtva, bez obzira na vjeru i spol

Vijesti 28. nov 201708:49 > 09:07
N1

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, bio je gost Novog dana.

Grupa bivših logoraša umrežena Savezom logoraša u Bosni i Hercegovini sa Meškovićem na čelu prisustvovala je izricanju presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Na pitanje kako su on i grupa logoraša doživjeli tu presudu koju su čekali više od 20 godina je rekao kako su to posebni trenuci i za njega i članove Saveza.

Rekao je kako je odlazak na izricanje presude Mladiću bio organizovan, kao i Radovanu Karadžiću.

Na licima članova se vidio sjaj u očima žrtava, a govorili su i o tome kako će pravda konačno biti zadovoljena. Organizovani odlasci na izricanje presuda je prilika da ljudi izmijene informacije, patnju kroz koju su prolazili i istina se i na taj način širi. Također, i reakcije onih koji su optuženi, koji očekuju presudu, je nešto što ostaje duboko u sjećanju svih onih koji su bili na izricanju presuda“, komentarisao je.

Upitali smo ga šta očekuje od presude Prliću i ostalima i da li su u Savezu organizovali gledanje presude je rekao: “Jedan dio članova Saveza u ponedjeljak je krenuo prema Hagu da prisustvuje presudi, a drugi dio članova će sutra prisustvovati organizovanom gledanju presude“.

O tome da li je pravda dostižna je kazao: “U posljednje vrijeme se samo priča o presudama, a s jedne strane je to dobro što se dešava jer koliko god željeli da se pravda brzo desi, istina ipak polako ispliva na površinu. Ono što nas interesuje jeste da drugostepena presuda potvrdi prvostepenu i da se dokažu svi oni zločini koji su vršeni na područje Herceg-Bosne. Ne želimo se svetiti, ne želimo da likujemo, da bilo koga kažnjavamo, već želimo da žrtva bude broj jedan. Želimo da se u BiH govori jezikom istine i vrlo je bitno da svi shvate da postoje žrtve, da im se treba posvetiti pažnja zbog generacija koje su rođene nakon ‘95. godine. Ove presude moraju imati svoju funkciju, a ta funkcija je sprečavanje ponavljanja“.

Naveo je i da on ima osjećaj da će se sve brzo zaboraviti nakon što bude izrečena presuda Prliću i ostalima, imajući u vidu da se na dan kad je Ratku Mladiću izrečena presuda cijeli taj dan, ali i sutra govoriloo njemu, njegovim zločinima, da su mediji pisali o tome, ali da je nakon toga, priča o tome počela da blijedi.

Vrlo smo skloni kulturi zaborava u BiH. Mi u Savezu ćemo se maksimalno truditi da kultura sjećanja bude vidljiva. Mi želimo da makar sva mjesta logora obilježimo, da podižemo spomen obilježja. Također smatramo da je žrtva žrtva, bol je bol i po tom ne treba dijeliti žrtve bez obzira na vjersku, spolnu ili bilo koju drugu pripadnost“, dodao je Mešković za N1.

Osvrnuo se i na to da u svim narodima postoje heroji, kao i s druge strane što postoje zločinci, ali da je pitanje koliko smo danas spremni da za svaku presudu kažemo da se desila.