Arapski jezik u Travniku kao drugi strani jezik u školi

Vijesti 28. nov 201711:45 > 11:50
Fena

Kabinet za učenje arapskog jezika čiju je izgradnju sa 23.000 KM finansirala Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini u saradnji s Kulturnim centrom ''Kralj Fahd'' iz Sarajeva, otvoren je danas u Osnovnoj školi ''Travnik'' iz Travnika u kojoj predmet arapskog jezika učenici pohađaju kao drugi strani jezik.

Domaćini su na otvaranju istakli da je kabinet u potpunosti prilagođen savremenim tehnologijama što će učenicima omogućiti da lakše i brže usvajaju znanja.

Tim povodom u ovoj školi je održana svečanost kojoj je, pored ostalih, prisustvovao ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah koji je kazao da je otvaranje ovog kabineta nastavak dobre saradnje dvije države, Saudijske Arabije i BiH.

“Odnosi dvije prijateljske države postoje odavno. Saudijska Arabija je bila uz BiH u teškim vremenima kroz koje je prošla, i još stoji uz nju”, istakao je ambasador.

Pozvao je nastavno osoblje i učenike da iskoriste priliku i izučavaju arapski jezik što je, kako je naveo, put ka otvaranju brojnih vrata.

Naglasio je da su Ambasada Saudijske Arabije u BiH i Centar ”Kralj Fahd” spremni da svakodnevno pružaju podršku BiH na svim poljima, a posebno na polju edukacije.

Direktor Kulturnog centra ”Kralj Fahd” Mohammed Al Alshaykh je poručio da su ovakve aktivnosti za centar kojeg predstavlja primarne, u cilju pomoći bh. narodu na polju edukacije.

Podsjetio je da su ranije otvorena četiri kabineta, u Sarajevu i Mostaru te da je u Travniku peti.

“Poznavanje jezika je ključ saradnje. Arapski jezik je veoma značajan jer se njime koristi 700 miliona ljudi, a zvanični jezik je u 25 država svijeta”, istakao je Al Alshaykh.

Zahvalio je Travniku na interesovanju za izučavanje arapskog jezika.

Otvaranju kabineta i svečanosti u Osnovnoj školi ”Travnik” prisustvovali su, pored brojnih zvanica, premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo i ministrica obrazovanja SBK-a Katica Čerkez koji su zahvalili finansijerima projekta i naglasili da će biti od velike koristi za one koji žele da nauče novi jezik.

Resorna ministrica je kazala da je ponosna da još jedan svjetski jezik ulazi u škole na području SBK-a.