Zvizdić – Orban: Podrška euroatlanskim integracijama BiH

Vijesti 28. nov 201713:30 > 13:35
VM BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o unapređenju ekonomske saradnje i bilateralnih odnosa.

Sugovornici su se složili da su politički odnosi dvije prijateljske zemlje odlični, a bilateralna saradnja intenzivirana putem kontinuirane saradnje institucija i zajedničkih tijela.

Predsjedavajući Zvizdić je istakao potrebu jačanja ekonomske i privredne saradnje dvije zemlje. Ukazao je na komparativne prednosti Bosne i Hercegovine za investitore, upoznao premijera Orbana sa napretkom BiH na evropskom putu i istaknuo značaj redovnog održavanja foruma privrednika BiH i Mađarske, kao i saradnje privrednih komora. On je pozdravio uspostavu stalne avio-linije Budimpešta – Sarajevo i osnivanje zajedničkog Poslovnog savjeta istaknuvši da će ti potezi doprinijeti jačanju ekonomskih, poslovnih i kulturnih veza dvije zemlje, kao i promociji turizma.

Premijer Orban je pozdravio napredak BiH na evropskom putu i izrazio punu podršku Mađarske euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. Ohrabrio je vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave sa reformskim procesima koji će zemlju približiti EU i izrazio nadu da će BiH uskoro dobiti status kandidata. Rekao je da Bosna i Hercegovina u Mađarskoj vanjskoj politici ima status „počasnog susjeda“ i da će ostati među vanjsko-političkim prioritetima mađarskog djelovanja unutar EU, koje je snažno usmjereno daljem proširenju.

Zvizdić se zahvalio premijeru Orbanu i Mađarskoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno u okvirima institucija EU. Izrazio je interesovanje naše strane za učešćem u EU projektima prekogranične saradnje sa Mađarskom, kao i zajedničkim izvoznim nastupima kompanija iz BiH i Mađarske na trećim tržištima.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je čestitao mađarskom kolegi na izvanrednoj organizaciji 6. Samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1) koji se održao u Budimpešti, kao i 7. Ekonomsko-trgovinskog foruma privrednika iz zemalja učesnica.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg VM BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević.