Novi dan: Očekivanja uoči presude Prliću i ostalima

Vijesti 28. nov 201713:47 > 22:31
N1

Reporterske ekipe N1 su ovog jutra u Hagu, Mostaru, Stocu, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Sarajevu, Zagrebu, donosimo očekivanja, kasnije i reakcije na pravosnažnu presudu bivšim funkcionerima tzv. Herceg-Bosne.

Jedan od gostiju u studiju Novog dana biće Mensud Hero, autor knjige “Hrvatska Herceg – Bosna – agresija i zločin”. U knjizi dokumenti iz privatnih arhiva Mate Bobana, Gojka Šuška, tajni dokumenti Hrvatske države… Kako je došao do njih i šta pokazuju, Mensud Hero govoriće za Novi dan.

Sa Sonjom Biserko, predsjednicom Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, o političkim odjecima na presude, da li presude zaoštravaju odnose u regionu ili doprinose otkrivanju istine, da li politički zvaničnici svojim porukama i djelima zaista poštuju tuđe žrtve, saznajte u Novom danu.

Uoči presude u Mostaru održan je molitveni skup za hrvatske uznike. Na Trgu Blažene Djevice Marije zapaljene su svijeće, a u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru održana je misa. Dalibor Milas, teolog i društveni analitičar, govoriće o etičko – moralnom aspektu na presudu i društvenoj svijesti naroda.