U Mostaru logoraši iščekuju pravomoćnu presudu Prliću i dr.

Vijesti 29. nov 201710:54 > 10:58
N1

U Udruženju logoraša Mostar danas su se okupili Bošnjaci koji su prošli kroz logore HVO-a u Hercegovini, kako bi zajedno pratili izravan prijenos izricanja pravomoćne presude u Den Hagu u slučaju "Prlić i drugi" za zločine među kojima su i logori kroz koje su oni prošli.

Okupljeni logoraši pravomoćnu presudu iščekuju sa strepnjom navodeći kako je potvrda prvostepene presude ono što očekuju u najgorem slučaju.

Među logorašima je i legendarna mostarska lasta Emir Balić koji je za Anadoliju kazao kako ova presuda ima veliki značaj za sve.

“Očekujem u najgorem slučaju da bude potvrđena prvostepena presuda, a volio bih da bude i za udruženi zločinački poduhvat”, kazao je Balić navodeći kako jedva čeka čuti očitanje o Starom mostu u Mostaru.

Logori, kroz koje su prošli brojni Bošnjaci, kao i rušenje Starog mosta u Mostaru su dio presude o kojoj će Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju danas dati konačan pravomoćan sud.

Edin Batlak iz Udruženja logoraša sve prisutne je na početku prijenosa izricanja presuda iz Haga pozvao da dostojanstveno prate iznošenje presude, bez obzira kakav ona bila.

“Bez obzira kakva da bude presuda molim vas bez prevelike euforije i jezika mržnje, mi smo svoje odradili”, kazao je Batlak okupljenima u Mostaru.

Vojni i politički lideri takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosna Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić osuđeni su 2013. godine prvostepenom presudom na ukupno 111 godina zatvora zbog udruživanja u zločinački pokret čiji je cilj bio etničko čišćenje Bošnjaka s prostora Hercegovine i srednje Bosne pod kontrolom snaga Hrvatskog vijeća obrane (HVO).