Božo Ljubić: Ovo je šamar za Republiku Hrvatsku

Vijesti 29. nov 201712:41 > 12:43
N1

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog odbora HNS-a danas je kazao da odbacuje današnju presudu u Hagu kao "neutemeljenu".

Ljubić smatra da po objašnjenju suda nije dokazana zapovjedna i osobna odgovornost.

A osuđeni su za udruženi zločinački poduhvat i to govori o tome. Iskorišten je ideološko politički kontekst za ne znam kakve ciljeve da bi se osudilo hrvatsko političko i vojno vodstvo u BiH, a spomenuti su i predstavnici Hrvatske“, izjavio je Ljubić.

On smatra apsurdnim da u presudi Ratku Mladiću nije spomenut Karadžić i političko vodstvo Srba u BiH i Beogradu.

Sve to govori da od optužnice 2004. godine, preko prvostepene presude do ove danas je sve dio jednog međunarodnog udruženog podhvata“, mišljenja je Božo Ljubić.

Na pitanje da li je Republika Hrvatska iskoristila sve pravne mogućnosti ili je mogla učiniti više, Ljubić je odgovorio:

Hrvatska je mogla i trebala učiniti više. Ovo je šamar za Republiku Hrvatsku. Odlučujuću ulogu u odluci Suda u Hagu igrali su saveznici Hrvatske u EU i NATO-u. Hrvatska je mogla učiniti više“, rekao je Ljubić.

Božo Ljubić je istakao da su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković učinili sve što su mogli, ali da u posljednjih 13 godina nije urađeno dovoljno.

Govorim na period zadnjih 13 godina i period predsjednika Mesića koji je dilajući dokumente iz ureda predsjednika selektivno, koji su davani i korišteni i to je omogućilo Vijećima da donesu ovakve zaključke“, smatra Božo Ljubić.