N1 u Ahmićima: Trebaju prihvatiti, ne trebaju se ubijati

Vijesti 29. nov 201712:43 > 12:53
N1

Ivana Crnogorac, reporterka N1, nalazi se u Ahmićima gdje je razgovarala sa svjedokinjom zločina u tom mjestu Enisom Ahmić, koja je izgubila više od 40 članova porodice.

Za N1 je istakla kako porodice žrtava pozdravljaju odluku Međunarodnog suda u Hagu, ali da su se nadali većim kaznama.

Komentarisala je i navodno ispijanje otrova osuđenog Slobodana Praljka u sudu u Hagu.

Ta scena ispijanja otrova je sramna, opet sceniranje. Ako je tačno da je otrov tu, odakle tu? Zašto ti takozvani heroji ne mogu da prihvate odgovornost, da pogledaju istini u oči? Lako je biti heroj i držati pušku u ruci, nije to heroj; heroji su oni koji su stajali ispred puške. Kad su znali naređivati, trebali su da budu spremni i da prihvate odgovornost“, kazala je Ahmić za N1.

Podsjetila je i na zločin u Ahmićima te rekla: “Akcija 48 sati pepela i dima jasno govori da se radilo o organizaciji gdje se preračunalo da je potrebno 48 sati da se to uradi u Ahmićima“.

Nama porodicama je jako teško. Nemam riječi za te monstrume koje nazivaju herojima. To su bile naše dojučerašnje komšije koje su vodile te akcije i jasno je da su imali podršku Hrvatske, jer ako je moja kuća i pet kuća pored mene, koje su identične, kako će se znati koja je muslimanska a koja hrvatska kuća? Ciljano je, trebaju prihvatiti to sve, ne trebaju se ubijati“, naglasila je.