Pejić o Praljku: Teatarski pokušaj građenja mita o hrabrosti

Vijesti 29. nov 201713:37 > 13:41
N1

Odluka Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju potvrdila je da je ideja tzv. Herceg-Bosne bila najveđa greška hrvatske službene politike na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, izjavio je komunikolog i autor knjige "HVO-Sarajevo" Mario Pejić.

Ne samo što je ona bila paradržavna tvorevina, već prije svega što je bila generator zločina nad bošnjačkim stanovništvom u BiH, ali i generator masovnog iseljavanja Hrvata sa stoljetnih ognjišta u BiH“, izjavio je Pejić.

Pejić je nakon što je predsjedavajući Žalbenog vijeća Carmel Agius potvrdio kaznu trojici od šest bivših čelnika tzv. Herceg-Bosne, izjavio da je Haški tribunal mjerodavno tijelo čiju odluku treba poštovati.

Smatra da u aktualnom društvenom trenutku tzv. Herceg-Bosna postaje teret i breme hrvatskom narodu u BiH, ali i susjednoj Hrvatskoj, ostavljajući u sjeni pozitivne historijske činjenice.

Sve je krenulo nizbrdo nakon osnivanja Herceg-Bosne. Zbog toga ne smijemo dopustiti identifikaciju cijelog hrvatskog naroda sa Herceg-Bosnom i haškim optuženicima. Ovdje posebice apeliram na predstavnike medije. Naprotiv, hrvatski narod treba identificirati s čestitim pojedincima, hrvatskim organizacijama, predstavnicima katoličke crkve koji su svoju djelatnost stavili u funkciju očuvanja domovine BiH i zajedničkog života u BiH“, rekao je Pejić.

Prema njegovim riječima, ova i slične presude trebaju označiti jedan novi početak u izgradnji BiH, a ne sredstvo za podizanje političkih tenzija.

Tvrdi da je neophodno i da se predstavnici službene hrvatske politike i predstavnici drugih naroda “suoče s negativnom prošlošću, da priznaju političke greške i počinjene zločine ekstremista iz vlastitog naroda, iskažu pokajanje i zamole za oprost”.

Samo tako možemo graditi Bosnu i Hercegovinu. Nama je u narednom periodu potrebna objektivna, znanstvena spoznaja. Potreban je objektivni tretman ovih nemilih događaja iz ratnog perioda, znanstvena analiza dokumenata i činjenica, a ne nastupi s ideoloških pozicija i dalje širenje ideoloških stereotipa, jer oni će uvijek dovoditi do daljnih političkih konflikata u BiH“, rekao je Pejić.

Izricanje presude u Hagu je prekinuta, jer je nakon potvrđivanje kazne od 20 godina zatvora osuđeni Slobodan Praljak navodno popio otrov iz bočice.

Pejić tvrdi da je riječ o “teatarskom pokušaju skretanja pozornosti na sebe i građenja mita o hrabrosti i junaštvu hrvatske žrtve”.

To je u potpuno suprotno načelima katoličke vjere koja ne dopušta podizanje ruke na sebe. Gospodin Praljak i mnogi drugi su se zapravo krili iza vjere i predstavljali se kao veliki vjernici u čiju čast su pojedinci i organizirali molitve. Ovo nije čin u skladu s vjerom. Istinski vjernici ovo ne bi učinili“, smatra Pejić.

Žalbeno vijeće MKSJ je prethodno danas potvrdilo kaznu od 25 godina zatvora Jadranku Prliću, bivšem predsjedniku HVO-a i vlade tzv. HR HB. Potvrđena je i kazna od 20 godina zatvora za Brunu Stojića, bivšeg načelnika odjela odbrane sastavnica oružanih snaga HR HB.

Izricanje konačne presude očekuju još Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, koji nije prisutan u sudnici.