Delegacija EU u BiH o presudi šestroci tzv. Herceg-Bosne

Vijesti 30. nov 201711:31 > 11:37
N1

Izjava Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH o presudi Presuda Žalbenog vijeća u slučaju "Prlić i drugi" pred MKSJ.

“Presuda Žalbenog vijeća u slučaju ‘Prlić i drugi’ pred Međunarodnim sudom za krivičnu pravdu (MKSJ) privela je kraju slučaj započet 2004. godine, a koji se bavio tragičnim događajima. Ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjavanja fundamentalni su principi. Suosjećamo sa preživjelima i onima koji su izgubili svoje najmilije.

Iako ne komentarišemo pojedinačne presude, u potpunosti poštujemo odluke MKSJ-a i podržavamo njegov rad. Snažno naglašavamo potrebu za potpunom saradnjom sa MKSJ-om, kao i sa njegovim nasljednikom, Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.

Evropska unija se nada da su sve zemlje u regiji odlučne i posvećene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Očekujemo od svih političkih lidera u regiji da iskažu poštovanje žrtvama kroz zastupanje i poštivanje ovih opredjeljenja”, stoji u izjavi Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH o presudi Presuda Žalbenog vijeća u slučaju “Prlić i drugi” pred MKSJ.