Na Bjelašnici će se graditi adrenalinski park i sport centar

Vijesti 30. nov 201717:14 > 17:17
EYOF

Jedan od prioritetnih projekata koji u narednom periodu planira da provede Općina Trnovo je izgradnja ”Poslovno-sportskog centra“.

U cilju njegove realizacije Općina je već usvojila Odluku o provođenju urbanističkog projekta “Poslovno-sportski centar Trnovo”.

Planom je predviđeno korištenje sportskih površina u ljetnom i zimskom periodu, potvrdila je za Akta.ba portal Ajla Mulaosmanović iz Službe za informisanje Općine Trnovo.

“Planirana je izgradnja glavnog nogometnog terena dimenzija 80 x 120 m koji će biti pokriven prirodnom travom i sa tribinom sa istočne strane, kapaciteta 1.000 mjesta”, kazala je Mulaosmanović za Akta.ba.

Navodi, kako je iza tribina planiran objekat koji će objediniti funkcije neophodne za sportiste koji koriste teren, kao i servis za posjetioce. U produžetku navedenog terena je planirana gradnja terena koji će biti pokriven vještačkom travom i imat će tokom zime mogućnost pokrivanja balonom.

Paralelno sa glavnim nogometnim terenom gradit će se i pomoćni nogometni teren dimenzija 40×80 m, koji će biti pokriven prirodnom travom.

SA-C

U okviru projekta planirana je i igradnja igrališa za mali nogomet, rukomet, košarku i odbojku, a kao centralni objekat gradit će se Sportska dvorana, kapaciteta 500 mjesta.

“U planu je i izgradnja hotela kapaciteta 90 ležajeva. Hotel će osim smještajnih kapaciteta imati prostorije za sastanke, strateška planiranja, polivalentnu dvoranu za konferencije, edukativne skupove i sl.. Također, u okviru hotela planiran je i prostor za odmor, okupljanje, zabavu, bazen, fitness i spa segment, teretana, sauna, kuglana, priručna ambulanta, apoteka…”, navodi Mulaosmanović, naglašavajući kako je Sportski centar Trnovo predviđen za trenažni program i pripreme profesionalnih sportista tokom cijele godine. Međutim u skladu sa rasporedom tokom godine, navodi kako aktivnosti sportskog centra trebaju biti dostupne svima, posebno djeci predškolske i školske dobi, studentima, te ekskurzijama kao i dnevnim posjetiocima.

Osim navedenih objekata planirana je izgradnja i drugih smješajnih kapaciteta (hostel, pansion, planinarski studentski dom, apartmani ) sa pratećim sadržajima sportsko rekretivnog i edukacionog karaktera.

“Biće predložena i izgradnja adrenalinskog parka i zabavnog-dječijeg parka. Planom se predlaže utvrđivanje jednosmjernog režima odvijanja saobraćaja, što omogućava realizaciju biciklističke staze na kolovozu, čime se postiže smanjenje prostornih zahtijeva i minimaliziranje uticaja na krajolik”.