Žrtve tzv. Herceg-Bosne: Tužit ćemo Hrvatsku!

Vijesti 30. nov 201717:38 > 19:15
Reuters

Dan nakon presude Prliću i drugima u Hercegovini se i danas pale svijeće za preminulog Slobodana Praljka. Brojne reakcije danas pristižu iz ovog dijela zemlje. I dok s jedne strane žrtve najavljuju tužbu protiv Hrvatske, s druge strane, članovi Odjela za branitelje i Domovinski rat Glavnoga vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora traže reviziju presude.

Mirzo Ćemalović, sedam puta bio je u logorima HVO-a u kojima je proveo ukupno 320 dana. Izrečene presude čelnicima tzv. Herceg-Bosne (HB), jednim djelom su mu samo satisfakcija, jer ono što je doživio, kaže ništa ne može nadoknaditi. No, bivši logoraši, tvrdi, bit će ustrajni u tužbama protiv Hrvatske i tražit će naknadu štete.

“Žrtve će se konsultovati s pravnicima, koje se bolje razumiju u te propise. Normalno bi bilo da ljudi za 200, 300 dana bar nešto dobiju. Neku nagradu. Pitanje je hoće li biti kolektivna ili individualna”, otkriva Ćemalović.

Presudom su kažu zadovoljni, no ne i odlukom suda da je rušenje Starog most bio legitimni vojni cilj. Nedžad Kasumović svojom kamerom zabilježio je trenutak rušenja mosta, a njegova snimka bila je glavni dokaz na suđenju u Haagu.

“Ja sam 8. novembra, upravo ono čemu je govorio i Praljak i o čemu je pisao knjigu i na čemu je temeljio svoju odbranu, ja sam snimao granatiranje i nema teoretske šanse da je Stari most mogao biti vojni cilj. To se vidi jer su teško prelazili pješaci, a kamoli da je prošlo neko vojno vozilo”, kaže Kasumović.

A nakon jučerašnjih služenja svetih misa, te paljenja svijeća u čast preminulog Slobodana Praljka u gradovima širom Hercegovine, u Mostaru i danas zastave spuštene na pola koplja. Čin Slobodana Praljka i dalje je glavna tema. Za bivšeg čelnika tzv. HB, takva reakcija nije bila iznenađujuća.

“Jer on ono što misli to javno, jasno i glasno kaže. Ovaj put na brutalan način je to uradio, zbog nepravde koja je prema njemu učinjena”, tvrdi Vladimir Šoljić, bivši funkcioner tzv. HB.

Presuda Haškoga suda protiv haške šestorke je formalno-pravna činjenica koja nije utemeljena na istini, tvrde iz Odjela za branitelje HVO Domovinskog rata. Kažu tražit će preispitivanje same presude.

“Mi se o ovom s presudom nećemo pomiriti i koristit ćemo sva legalna i legitimna sredstva da dokažemo, a povijest će to sigurno dokazati, da ovo što je u presudi napisano ne odgovara istini”, poručuje Slavko Marin, predsjednik Odjela za branitelje i Domovinski rat GV HNS-a.

Je li zločin bio braniti BiH, pitaju se utemeljitelji HDZ-a. Zločinački poduhvat , kažu ne može biti odbrana Bosne i Hercegovine.

“Haški sud je zloupotrijebio najviši institut pravde i u njegovo ime presudio najveću nepravdu. Haški sud je politički sud, a njegova pravda je politička i služi u političke svrhe. Krajnje je nepravedna i kao takva neprihvatljiva”, ocjenjuje Rade Bošnjak, Klub utemeljitelja HDZ BiH.

“Mislim da ni hrvatski nrod, ni pripadnici HVO-a ne zaslužuju ovakvu presudu, jer ona će se sigurno zloupotrijebiti i protiv hrvatskog naroda, a i protiv pripadnika hrvatske komponente u BiH”, dodaje Božo Pavlović, bivši zapovjednik brigade HVO Domovinskog rata.

Mišljenja su da presuda ni na koji način neće doprinijeti nastavku dijaloga, povjerenju i gradnji mira. No žrtve kažu pravda je zadovoljena, te se sada može krenuti naprijed i konačno okrenuti budućnosti.