Ahić: Tri sigurnosna propusta u samoubistvu Praljka

Vijesti 30. nov 201717:53 > 17:56
N1

Samoubistvo Slobodana Praljka u sudnici haškog tribunala šokiralo je sve ali i otvorilo pitanje kako je otrov unesen u sudnicu te kakve su mjere bezbjednosti u Tribunalu.

Razgovarali smo sa profesorom Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, Jasminom Ahićem koji je kazao da se radi o “sigurnosnoj katastrofi”.

“Vidimo jednu sigurnosnu katastrofu jedne institucije koja je visoki izvor ugroženosti i ovakvo jedno stanje prilikom izricanja presuda. Istraga će pokazati propuste koji su napravljeni. Ovdje su najmanje tri sigurnosna katastrofalna propusta, a odnose se na to kako je uspio izvršiti samoubistvo, da li je otrov unesen ili je on sve vrijeme bio u poziciji da od jutra ili prije toga dođe do takve jedne supstance. Vrlo vjerovatno, ako je u poziciji da je imao sve vrijeme otrov kod sebe, uspio ga je nekako pronijeti iz pritvorske jedinice. Poznato je da se svim osumnjičenim donose odijela u pritvorsku jedinicu i tada se vrši pregled i kontrola svih onih prostora u koje bi neko mogao unijeti neku nedozovoljenu materiju”, kazao je Ahić.

Dodao je da je vrlo vjerovatno da su propusti u sigurnosnom aspektu nastali prilikom izlaska iz pritvorske jedinice.

Vrlo vjerovatno su ovi propusti nastali prilikom izlaska iz pritvorske jedinice, vjerovatno prilikom pregleda Praljka koji je uspio proći transport od Scheveningena do sudnice. Došao je u poziciju i da nakon 45 minuta ne pokazuje nikakvim gestom da ima nešto što je nedozvoljeno“.

Ahić kaže kako u Haagu postoje standardne procedure.

Postoje standardne procedure, vrlo vjerovatno je onaj koji je zadužen za obezbjeđenje sudnice odgovoran jer je on dozvolio da budu po dva zaštitara na šest optuženika. Ovo je ogromna mrlja, katastrofa i istraga će morati pokazati kako je on ili bilo ko drugi došao u poziciju da u sudnici popije otrov“.