Izetbegović: Hrvatski narod u boljoj poziciji od Bošnjaka

Vijesti 30. nov 201718:56 > 19:15
N1

Nakon presude haškoj šestorci prekinuta sjednica Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine. Na zahtjev hrvatskih zastupnika. Dan nakon - otkazana sjednica Vlade Federacije BiH. Zbog obaveza, među ostalim, ministara iz reda Hrvata. No, lideri SDA i HDZ još jučer uvjeravaju - presuda se neće odraziti na političku situaciju.

Ne samo da, očito, nisu razgovarali o novonastaloj situaciji – Izetbegović i Čović danas jedan drugog i ne gledaju. Čak ni u trenutku dok se rukuju. Neugodnost. Kisele face. Bez ijedne riječi – pokazali su u kakvom stanju su koalicioni odnosi. A toliko posla je pred njima.

“Ja mislim, da sinoć, čin u Mostaru, a i diljem BiH gdje su Hrvati prepoznali jednostavno na sličan način događaje iz Haaga – ukazuje da mi gradimo svoju BiH u kojoj ćemo biti ponosni na to što smo Hrvati, a ne skrivati se zato što smo predstavnici najmalobrojnijeg naroda. BiH nema ako u njoj nije Hrvat, Bošnjak i Srbin do kraja, ustavno, nisu potpuno ravnopravni”, ističe Čović.

A Izetbegović poručuje – iako malobrojniji daleko od toga da su Hrvati neravnopravno u onolikoj mjeri kako to žele predstaviti.

“Kada uzmete poziciju hrvatskog naroda ona je nešto, mislim, bolja od pozicije bošnjačkog naroda…komad teritorije na kojoj je stopostotna vlast Hrvata, pa mješoviti kantoni, gdje dijele tu vlast, pa mehanizmi kojima mogu zaustaviti svaku odluku u Federaciji, i u kantonima i na nivou države, pa raznovrsne vertikale. U ovom trenutku je Čović faktički komandant Oružanih snaga pa ta vertikala ide sve hrvatskom linijom Pendeš. Tako je sa finansijama s pravdom”, kaže Izetbegović.

Šta građanima Bosne i Hercegovine vrijede silne političke pozicije i jednih i drugih – kada i jedni i drugi u situacijama poput jučerašnje donose odluke da institucije vlasti ne trebaju da zajedaju. Zašto bi presuda trebala da stopira donošenje zakonskih rješenja iz Reformske agende na koju se kao na prioritet prioriteta svi funkcioneri vlasti pozivaju. To nije priča koju bi ovih dana pričali politički predstavnici. Podršku Čoviću u negiranju haške presude očekivano je dao Miorad Dodik. I gotovo cjelokupna politička javnost Hrvatske. A logoraši i porodice žrtava strpljivo čekaju svoj trenutak da progovore. Spremaju se prijedlozi Hrvatskoj za traženje odštete.

“Mi u Savez logoraša BiH imamo dobru saradnju s Haškim tribunalom. Mi ćemo u skorije vrijeme dobiti presudu pravosnažnu Prlić i drugi, analizirat ćemo je, proučiti, imamo određene planove šta u narednom periodu uraditi, ali svakako bih želio da to sačekamo još neko vrijeme”, otkriva Jasmin Mešković.

S druge strane Bosna i Hercegovina pravno nije u mogućnosti, kao država, zatražiti odštetu ili tužiti Hrvatsku.