Praljak 1993. pustio konvoj: Ovdje se ne radi o ljubavi

Vijesti 01. dec 201708:23 > 10:22
Screenshot

Građani Čitluka su te ratne 1993. godine u gradu zaustavili UNHCR-ov konvoj od 27 kamiona pomoći za građane Mostara s obje strane Neretve i nekoliko gradova u srednjoj Bosni. Prema tadašnjim izvještajima, 19 kamiona bilo je namijenjeno za istočni dio grada na Neretvi.

Na snimcima WTN-a i Reutersa vide se okupljeni građani u Čitluku koji su tražili spašavanje ranjenika iz Srednje Bosne. U cijeli slučaj bio je uključen i Mate Granić, dopredsjednik Vlade Hrvatske. Na oklopnjaku španskog bataljona rasplet cijele situacije iščekivao je i povjerenik Ujedinjenih naroda za civilna pitanja Cedric Thornberry.

Nakon šestosatnog zadržavanja u Čitluku, konvoj je krenuo nakon naredbe Slobodana Praljka.

“Ovdje se ne radi o ljubavi. Ovdje sam ja dobio osam kamiona jutros hrvatskom narodu u Vitezu, trebam provest hrvatskom narodu u Vareš, trebam dobiti devet mrtvih tijela iz Mostara. Ne radi se o nikakvoj ljubavi. Konvoj je pregledan, mi moramo gore spasiti ljude. Ono što se dogodilo, dogodilo je se. Vojska će raditi svoj posao. Da bih nahranio Hrvate u Varešu, u Žepču, u Vitezu, ovo moramo pustiti, nema razgovora. Gospodo, to je sve. Vojnici, maknite mi ovo ovdje, konvoj prolazi. Hajmo. Šuti! Vozi!”, kazao je Praljak tada.

 Bivši načelnik glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak u srijedu je u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena osuđujuća presuda i kazna zatvora od 20 godina za zločine počinjene na području tzv. Herceg-Bosne popio otrov uz riječi: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu”. Ubrzo nakon toga preminuo je u haškoj bolnici.