Karup-Druško: Narative iz Srbije sada je preuzela Hrvatska

Vijesti 01. dec 201717:50 > 17:53
N1

Haški tribunal je ispunio svoju ulogu jer je presudio sve što se moglo presuditi. Od međunarodnog konflikta, udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) do konkretnih zločina u okviru toga. Da nije bilo Tribunala ovdje niko tako ne bi presudio, mislim na nacionalna sudstva u regionu, rekla je novinarka Dženana Karup-Druško.

Posljednjih dana govori se o tome da Srbiji nije presuđen UZP, a Hrvatskoj jeste.

Nije tačno da Srbija nije osuđena za UZP. Zaprepašćujuće djeluju reakcije iz Hrvatske koja je članica EU. O UZP-u se puno govorilo. Podsjetila bih da presuda Milanu Martiću na području Republike Srpske Krajine sadrži UZP, ali taj UZP se odnosi na snage Republike Srpske Krajine, Jugoslavije i Republike Srpske. Decidno se navodi da su snage iz ta tri područja djelovale sa zajedničkim političkim ciljem, a to je stvaranje Velike Srbije. Ukoliko je nekome sporan UZP, zašto ga nije rušio tada? Martiću je presuda izrečena 2009. godine. Ne možete imati dvostruke aršine“, rekla je Karup-Druško.

Ona je istakla da je UZP bio u presudi Martiću, a o ulozi Srbije u ratu je presuđeno u nekim ranijim presudama.

Što se tiče UZP Hrvatske ovo je već peta presuda o tome. U zaokretu Haškog tribunala je došlo nakon presude Anti Gotovini kada je iz Hrvatske pozdravljena presuda kao pravedna, a predsjednik suda Meron je tada rekao da mora postojati direktna naredba da bi se neko osudio krivim. Zatim je uslijedila presuda Perišiću. Hrvatska je mislila da je time, i ulaskom u EU, završila priču o prošlosti. Već mjesecima se vodi kampanja protiv BiH i pokušava se dokazati da Hrvatska nije učestvovala i da Prlić nije kriv. Visoki dužnosnici iz Hrvatske i BiH su danima prije presude tvrdili da će oni biti oslobođeni, a to je neozbiljno“, izjavila je Karup-Druško.

 Ona je istakla da danas imamo zamjenu teza.

10.000 dokumenata i oko 500 svjedoka dovoljno govori samo za sebe. U Hrvatskoj se kao mete stavljaju neki ljudi, poput Stjepana Mesića da su pomogli Haškom sudu. Četiri pravomoćne presude za međunarodni konflikt su ranije pravomoćno izrečene, prije presude Prliću i ostalima.”

Dragan Čović je od sinoć u Hrvatskoj, a već se sastao sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Hrvaske Kolindom Grabar-Kitarović.

Narativ koji Hrvatska pokušava nametnuti sada, Srbija to radi godinama. Ako bi napravili presjek šta je Haški tribunal presudio, možemo reći da je Tribunal presudio genocid u Srebrenici, međunarodni konflikt i agresiju Srbije u BiH i zločine protiv čovječnosti s ciljem stvaranja Velike Srbije. Na drugoj strani, možemo reći da je postojao UZP i međunarodni konflikt s ciljem stvaranje Velike Hrvatske. I sa treće strane imamo pojedinačne zločine kao kršenje zakona i običaja ratovanja“, kazala je gošća Dana uživo.