Radovi malih Tuzlaka na odjelu astronauta NASA-e

Vijesti 01. dec 201717:52 > 18:00
N1

Maligne bolesti druge su po uzroku smrtnosti djece i kod nas i u svijetu. Osim medicinskog aspekta liječenja, mališanima je potrebna i psihološka podrška da se ne osjećaju drugačijima od ostale djece. Posebno su se obradovali mali pacijenti u Tuzli kada su saznali da će njihovi radovi ići u svemir.

Mali pacijenti su putem Skypea razgovarali sa astronauticom Nicole Stott i raspitivali se o svemiru. Njihove poruke, razglednice i crteži okupljeni u poruku „Istraživanje“ iz Tuzle ići će direktno astronautima na svemirsku postaju.

“Te komadiće odijela, oni slikaju, mi ćemo sve zapakovati i vratiti u Houston. Tamo će sašiti odijelo zajedno sa radovima djece iz drugih bolnica. To će sve zajedno biti u Houstonu, a onda i u svemiru”, kaže Edina Selesković, umjetnica.

Projekat umjetničkog svemirskog odijela želi podići globalnu svijest o bolesti raka koja pogađa djecu i promoviše moć liječenja umjetnošću. Projekat omogućava mališanima da vide svoje umjetničke radove kako orbitiraju oko planete Zemlje.

“Vidite i sami koliko su oni uzbuđeni što učestvuju u jednom takvom projektu. Ono što znači našoj Klinici i UKC-u je da ćemo putem ovog projekat uspostaviti kontakte, veze i saradnju sa bolnicama u Americi i sličnim bolnicama u svijetu”, poručuje Edin Husarić, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

Više detalja ima Nataša Tadić.