Čović: Ako treba neka čeka i evropski put

Vijesti 01. dec 201722:04 > 22:26
N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović poručili su večeras nakon sastanka u Zagrebu da će biti razmotrena mogućnost revizije haške presude šestorici.

Plenković je na konferenciji za novinare rekao da su on i Čović izrazili žaljenje povodom oduzimanja života hrvatskog generala Slobodana Praljka i razmotrili situaciju među Hrvatima u BiH nakon presude.

“Izrazili smo nezadovoljstvo dijelovima presude koji se odnose na, po našem dubokom uvjerenju, nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje određene političke konotacije koju ova presuda ima, osvrćući se na njenu prvostepenu presudu iz 2013. godine, koja govori i aludira na odgovornost tadašnjeg državnog vrha Hrvatske”, dodao je Plenković.

On je najavio da će sljedeće sedmice doći u Mostar, gdje će se sastati sa hrvatskim funkcionerima u BiH, Hrvatskim narodnim saborom i udruženjima ratnih veterana, te da će biti upućena poruka smirivanja i čvrste podrške Hrvatske.

Plenković je naglasio da je Hrvatska podržavala BiH u najtežim trenucima, od referenduma o nezavisnosti, pa sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ističući da su te istorijske činjenice najvažnije za Hrvatsku.

On je naveo da su na sastanku razmotrili i mogućnosti eventualnog pravnog osporavanja putem revizije.

“To mora biti u dogovoru sa petorkom. Iduće sedmice se održava posebna sjednica u New Yorku, posvećena kraju rada Haškog tribunala. Predsjednik Republike će vrlo jasno artikulisati na toj sjednici stav Hrvatske, o svemu što smo govorili”, rekao je Plenković.

Čović je rekao da “uz sve neprihvatljivosti” u vezi sa presudom žele da stanu iza svakog časnog predstavnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/.

“Oblik uznemirenosti koji može neko poželiti moraćemo nekako zajedno uravnotežiti. Moramo zajedno uravnotežiti i krenuti sa svojim životom dole, da uspostavimo jednakost hrvatskog naroda sa ostala dva naroda. To je proces koji dugo traje”, istakao je Čović.

Čović je ranije kazao kako će evropski put biti na “čekanju” sve dok se ne izbori za svakog časnog pripadnika HVO-a.

“Naš zadatak je da ohrabrimo naše ljudi i da sa dovoljno samopouzdanja kažem da smo mi ipak neka vlast u BiH i Hrvatskoj i da naše zalaganje za evropski put imalo je svoju cijenu. Mi ćemo danas jasno kazati da ako treba da čeka evropski put neka dugo čeka ali ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH”, poručio je Čović.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je u srijedu, 29. novembra presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice funkcionera tzv. Herceg-Bosne i državnog vrha Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu tokom rata u BiH i da je sukob Hrvata i Bošnjaka bio – međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske.

U najvećem broju slučajeva potvrđene su presude da je “šestorka” radila na etničkom čišćenju na teritoriji tzv. Herceg-Bosne i njenom pripajanju Hrvatskoj ili stvaranju nove hrvatske republike na tom prostoru.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ general Slobodan Praljak je tokom izricanja presude popio otrov, nakon čega je prevezen u bolnicu, gdje je preminuo.

Presude su potvrđene za premijera tzv. Herceg-Bosne Jadranka Prlića 25 godina, zatim po 20 godina za ministra odbrane Brunu Stojića i načelnika Štaba HVO-a Slobodana Praljka, načelnika HVO-a Milivoja Petkovića, a za komandanta Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 16 godina i za šefa Odjeljenja za zarobljene Berislava Pušića deset godina zatvora.