Jovanović: Građanski rat; Lagumdžija: Ovo je smiješno

Vijesti 01. dec 201722:35 > 22:45
N1

Gosti emisije Crvena linija na N1 bili su bivši šefovi diplomacija BiH i Hrvatske, ali i tadašnje SR Jugoslavije: Zlatko Lagumdžija, Miomir Žužul i Vladislav Jovanović.

N1: Uloga Srbije u ratu u BiH?

Jovanović: Bio je jedan trenutak kada se mogao izbeći ovaj užasni rat. Cutileiro je prezentovao plan o nezavisnoj BiH i jedini koji se suprostavi tom planu bio je Alija Izetbegović. Milošević je kazao da će biti prvi koji će priznati takav plan. Zašto se Amerika potrudila da obeshrabri Izetbegovića i da povuče taj paraf – ne znam, i tako je došlo do rata.

Lagumdžija: Ne mogu da vjerujem da vi to pričate. Jedan plan nije uspio i Mladić krenuo da čini genocidi, oko Sarajeva se pravi obruč i počinje granatiranje. Pričati da je Cutileirov plan bio legitimacija da se krene u rat – to nisam od Vas očekivao gospodine Jovanoviću.

Jovanović: Milošević je prihvatio sve planove. Ono što je on tražio da se Srbima u BiH osigura ravnopravnost i sloboda jer su oni bili preglasani u referendumu 1992.

Lagumdžija: Ovo nema smisla. Milošević jeste prihvatio sve ove planove, ali se ne može reći da je zbog neprihvatanja plana krenulo u masovni zločin, ratno razaranje i ubijanje. A kakvo preglasavanje? To Vi o tome ne znate, objektivno, jer niste bili ovdje. To je nešto što je urađeno u skladu sa Ustavom SR BiH i na isti način kako je to urađeno u Sloveniji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori.

N1: Politički vrh Hrvatske apostrofirao je da je neprihvatljivo da je Hrvatska uključena u UZP u presudi Prliću i drugima, a da se to nije desilo sa Srbijom u presudi Mladiću.

Žužul: Slažem se sa izjavama predsjednice i premijera. Kada kažem da Sud nije smio uvesti UZP to je moj principijelan stav. Na određen način ova presuda pravi političku, ne pravnu štetu Hrvatskoj.

N1: Gospodine Jovanoviću, Vi ste u slučaju Karadžića kazali da je ‘Velika Srbija izmišljotina’ i da se niko nije zalago za takvo što. Sigurni ste u nevinost Srba u granatiranje Sarajeva. Kakva je bila uloga Srbije u krvoproliću BiH?

Jovanović: Te priče o podeli BiH i dogovoru Tuđmana i Miloševića su bile demantovane kada su se obojica izjasnili za nezavisnost BiH. Ona strana koja nije bila za to je poznata. Dok je trajao građanski rat, ja ga zovem bratoubilački…

Lagumdžija: Dajte molim Vas, nećemo pričati o karakteru rata valjda? Sudske instance su utvrdile da je bio međunarodni, kakav građanski.

Jovanović: To nije istina. Sve tri strane su imale pomagače, Amerika je pomagala bošnjačku stranu.

Lagumdžija: Da nije tragično bilo bi smješno. Uloga Srbije je bila mirotvorca, Majke Terez…Vi kao da ste se informisali iz kojekakvih propagandnih priprema. Vi pričate o građanskom ratu, a mi pričamo o karakteru rat kako mu je presuđeno na međunarodnim sudskim instancama.

Žužul: Pogreška Suda je vađenje stvari iz konteksta. Da se svi podsjetimo, rat je počeo agresijom Srbije na Sloveniju, Hrvatsku i prenio se na BiH. Šta se događalo u BiH je vrlo složeno pitanje. Bošnjaci i Hrvati su se borili na istoj strani suprostavljajući se srpskoj agresiji.

Jovanović: Ovde se govori o agresiji što ne odgovara stanju stvari. Federalna vlada je bila obavezna da štiti granice Slovenije. U Hrvatskoj je bila jedna pobunjena jedinica i JNA je bila napadnuta, ona je defanzivno delovala. To su činjenice.

Žužul: Dajte molim Vas? To je suprotno istini. Ja sam sa Vama pregovaro 1992. godine i kako je to moguće ako Srbija nije bila uključena u rat. Zašto bi Vi prihvatili pregovarati sa nekim ako niste bili sudionik u tome.

Jovanović: Srbi su u tadašnjoj Hrvatskoj bili stavljeni pred zid i Srbi su počeli sami da se organizuju.