Prašović pisala Predsjedništvu nakon uvreda Selimbegovića

Vijesti 04. dec 201708:14 > 10:50
N1

Novinarka Sanela Prašović Gadžo poslala je pismo Predsjedništvu BiH s molbom da se odredi prema istupima zamjenika sekretara ove najviše državne institucije Dženana Selimbegovića.

Kako je za N1 potvrđeno iz pres-službe Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pismo s molbom Prašović Gadžo stiglo je u Predsjedništvo BiH i proslijeđeno je uredima članova Predsjedništva BiH da se očituju po ovom pitanju.

Zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva BiH Dženan Selimbegović je bh. javnosti poznat iz tzv. afere “Trotoar” o kojoj su pisali mnogi evropski i svjetski mediji. Tada je sa adrese ove institucije stigao poziv “na radni oblazak trotoara” ispred Predsjedništva BiH. Na društvenim mrežama obilazak trotoara opisan kao “događaj godine”, a lavinu satiričnih komentara na Twitteru i Facebook izazvala je pozivnica medijima iza koje je, prema pisanju medija, stajao upravo zamjenik sekretar Predsjedništva BiH Dženan Selimbegović.

Pismo Predsjedništvu BiH Sanele Prašović prenosimo u cjelosti.

“Obraćam se Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Cijenjeni predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, kao osoba koja 26 godina radi posao novinara i urednika u Bosni i Hercegovini od Vas kao kolektivnog šefa države očekujem da na najoštriji način sankcionirate ponašanje uposlenika državne institucije, Predsjedništva BiH. Riječ je o zamjeniku sekretara Predsjedništva BiH Dženanu Selimbegoviću koji u javnom prostoru koristi jezik kojim vrijeđa, ponižava i potcjenjuje druge osobe. Takvo ponašanje ne samo da narušava ugled osoba o kojima drsko, primitivno i bezobrazno piše, već nedvojbeno narušava i ugled institucije koju predstavlja i u kojoj radi, a to je u konkretnom slučaju Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Gospodine Čoviću, Vas kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pozivam da javno osudite bahato i primitivno ponašanje uposlenika Predsjedništva BiH te da protiv istog poduzmete mjere sankcioniranja. Vokabular koji Dženan Selimbegović koristi priliči ulici a ne najvišoj državnoj instituciji.

Osobe koje su aplaudirale ovom skandaloznom postu a posebno državne službenike poput predsjednika Asocijacije mladih SDA Salko Zildžić, koji je ujedno i savjetnik federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare pozivam da nauče ponešto o postovanju drugih osoba, te da oni koji poput Zildžića i Selimbegovića rade u državnim institucijama sebi ne mogu dopustiti brutalno i primitivno vrijeđanje drugih, kao niti odobravanje takvog ponašanja.

Screenshot

Arijana Saračević Helač i ja smo bile ratne reporterke, cijeli rat smo provele u našoj BiH. Bile smo u rovovima sa borcima i to naši heroji znaju. Jednako kao što cijela BiH zna da je TVBiH 2.maja povezivanjem naših tv linkova i veza spasila ovu državu kada predsjednik Alija Izetbegović bio zarobljen. Očito to samo ne zna i ne razumije izvjesni Dženan Selimbegović.

I na kraju, drago mi je sto će moj post vidjeti i diplomate koji obnašaju veoma visoke funkcije predstavnika mnogih država u BiH kao sto su SAD, Njemačke, VB i drugih, te oni iz misija OSCE, NATO, USAID, EU… kako bi uvidjeli sa kakvim ljudima imaju posla a ti isti obnašaju veoma visoke funkcije u Predsjedništvu BiH.

Slike u prilogu su sa Facebook profila Dženana Selimbegovića, zamjenika sekretara Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, napisala je Sanela Prašović Gadžo na svom Facebook profilu.