Istraživanje: Opravdano da se novinari tuku

N1

Borba riječima, uvrede, prijetnje, odavno je Facebook - platforma za verbalne obračune. Javnost odveć naviknuta. Tu i tamo uzdrmana ako dolaze od uposlenika javnih institucija.

“Gledam trailer za nekakav intervju na BHT-u. Ljudi ih zovu novinarkama. I sada ova izblahajna, mrtva-hladna kroz čuperak loše njegovane kose, izvali da je BiH u ratu odbranila u stvari šaka novinara na BHT-u. Ništa Armija BiH, ništa heroji, ništa Alija…samo ona i njena raja..” Ovako je Dženan Selimbegović – zamjenik sekretara Predsjedništva BiH na Facebooku komentarisao rad bh. novinarki Sanele Prašović Gadžo i Arijane Saračević Helać.

Umjesto odgovora…

“Gosp Čoviću, Vas kao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pozivam da javno osudite bahato i primitivno ponašanje uposlenika Predsjedništva BiH te da protiv istog poduzmete mjere sankcioniranja. Vokabular koji Dženan Selimbegović koristi priliči ulici, a ne najvišoj državnoj instituciji”. Novinarka Sanela Prašović poslala je pismo Predsjedništvu BiH s molbom da se konačno odredi prema istupima zamjenika sekretara ove najviše državne institucije kojem se pripisivali i tzv. afera trotoar. No, na uvrede i prijetnje novinarima imuni, čini se, još uvijek nisu samo građani i mediji.

“Nije ni čudo što samo mediji reaguju, kada imamo na umu istraživanje koje je provelo Udruženje BH novinari, gdje dio ispitanika smatra i opravdanim da se novinari čak i tuku. Mi živimo u takvom okruženju gdje ono što je normalno nema podršku”, tvrdi Marko Divković, predsjednik Udruženje BH novinara.

Reakcija institucija je i ovaj put izostala. Kao što smo i mi ostali uskraćeni za odgovore na upit – da li postoji Kodeks ponašanja uposlenika Predsjedništva BiH na društvenim mrežama?!