Stranka za BiH će podržati prijedlog izmjena Izbornog zakona

N1

U prostorijama SDP-a BiH traju konsultacije između SDP-a i DF-a i drugih stranaka zastupljenih u Parlamentu FBiH o prijedlogu izmjena Izbornog zakona koji se tiču imenovanja izabranih zvaničnika u oba doma Parlamenta FBiH, a koji se tiču odluke Ustavnog suda na djelimično usvojenu apelaciju Bože Ljubića.

SDP i DF su u parlamentarnu proceduru uputili svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona. Prvi je u razgovorima učestvovao Amer Jerlagić, predsjednik SBiH, koji je rekao da bi u skladu sa Ustavom FBiH naziv ovog zakona trebalo da bude Zakon o izbornim jedinicama i strukturi i načinu dodjele mandata u Domu naroda i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“Stav Stranke za BiH je da je svaki pozitivan pomak dobar za rješenje implementacije odluke Ustavnog suda. Sugerisali smo na sam naziv zakona, dali smo našu sugestiju. Zašto ne podržati pozitivnu promjenu? Ovaj prijedlog može računati na podršku SBiH”, rekao je Jerlagić.

Nakon Stranke za BiH, na ovim konsultacijama učestvuju i predstavnici Naše stranke, HDZ BiH i SDA.

Podsjećamo da klub Srba u Domu naroda FBiH, u ovom sazivu, nije popunjen i da u njemu od potrebnih 15, sjedi 13 delegata. Predlagači izmjene ovog Zakona tvrde da bi se ovim izmjenama u budućnosti riješio ovaj problem.