GS: Pristanak na HDZ-ov izborni zakon znači…

Vijesti 05. dec 201713:03 > 13:08
N1

Građanski savez (GS) smatra da se BiH nalazi u najlošijim regionalnim okolnostima od kraja rata do danas.

U saopćenju u GS-u navode da su se vladajuće politike u Srbiji i Hrvatskoj potpuno vratile na političke pozicije s kojih je protiv BiH vođen rat.

“U zadnjih 24 sata smo imali priliku čuti izjave visokih zvaničnika dvije susjedne zemlje u kojima se negiraju zločini počinjeni s ciljem uzimanja dijelova teritorije BiH. Od kraja rata do danas je uloga tzv. međunarodne zajednice, predvođene SAD-om, bila presudna u prisili susjeda da poštuju obaveze preuzete Dejtonskim mirovnim sporazumom kao strane u sukobu koji se vodio na teritoriji naše zemlje. Međutim, danas je jasno da je jugoistok Europe zona odgovornosti EU koja nije zainteresovana da radi bilo šta više od retoričkih akrobacija na temu primjene međunarodnih standarda. Stoga, mi GS želimo biti odgovorni prema građanima naše zemlje i reći istinu a to je da smo danas jednako nezaštićeni kao i početkom 90ih i da se jedino možemo osloniti sami na sebe”, naveli su iz Građanskog saveza.

U ovoj stranci smatraju da je dolazak Andreja Plenkovića u Mostar da se pokloni ratnim zločincima i njihovim djelima, bez obaziranja na institucije države BiH, najbolji dokaz pravog odnosa EU prema BiH.

“Trebamo se konačno prestati lagati da EU ne daje podršku hibridnom ratu koji Hrvatska vodi protiv BiH. Glavni cilj napora Hrvatske je donošenje novog Izbornog zakona kojim bi bili ispunjeni ratni ciljevi zločinačkih HZHB, kao i zločinačke NDH. Svako ko pristane na HDZ-ov izborni zakon ustvari pristaje na to da je Hercegbosna dobila rat i da ona kao zločinačka tvorevina postoji.”