Kojović: Naša stranka će podržati SDP-ov i DF-ov prijedlog

N1

Predsjednik Naše stranke Peđa Kojović kazao je kako će stranka na čijem je on čelu podržati SDP-ov i DF-ov prijedlog o izmjenama Izbornog zakona.

“Naša stranka će podržati ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona koji su predložili SDP BiH i DF. Dobili smo ovaj prijedlog prije izvijesnog vremena i dobro smo ga analizirali. Nije savršeno rješenje nakon ove odluke Ustavnog suda BiH”, naveo je Kojović te dodao:

“Suočeni smo sa političkim pragmatizmom u BiH, ali smatramo da je ovo mnogo bolje od onoga što predlaže HDZ BiH. Ovde se radi kako implementirati presudu Ustavnog suda BiH. Ovo je entitetska nadležnost, a HDZ pokušava kroz izmjene Izbornog zakona BiH da nametne svoje rješenje ili, ako im to ne ispune, kroz pravilnik CIK-a”.

Kazao je i kako taj prijedlog ima jedan suštinski problem koji se tiče jedne odredbe Ustava FBiH vezano za sam naziv Zakona, ali da će tražiti rješenje.

“Ovo nije naša šoljica čaja, mi vidimo drugačije uređenje Federalnog parlamenta, bez Doma naroda, sa ravnopravnom konstitutivnom zastupljenošću, ali sada na sceni imamo ovo. Tražimo partnere po ovom pitanju, a to su sigurno SDP BiH i DF”, rekao je Kojović nakon konsultacija.

U ovom trenutku na konsultacijama je Josip Merdžo iz HDZ-a BiH.