Muzeju ratnog djetinjstva Muzejska nagrada Vijeća Evrope

Vijesti 05. dec 201716:12 > 16:17
N1

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu dobitnik je Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu (The 2018 Council of Europe Museum Prize) koju dodjeljuje Komitet za kulturu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE).

Sarajevski muzej nagradu je dobio na današnjem zasjedanju Komiteta u Budimpešti.

Tokom izbora, sarajevski Muzej ratnog djetinjstva pohvaljen je za apolitičnost i nastojanje da popuni praznine u dokumentiranju ratnih iskustava iz dječje perspektive.

Jasminko Halilović, osnivač muzeja, za AA je kazao da je ovo velika potvrda rada muzeja. Dodao je da je riječ o jednoj od dvije najveće nagrade u toj oblasti u svijetu koju je prvi put dobio neki muzej iz regije.

“Zaista smo ponosni da smo donošenjem takve nagrade u Bosnu i Hercegovinu demonstrirali još jednom da naša zemlja ima kvalitetnu kulturnu produkciju“, kazao je Halilović.

Primjer ovog muzeka je ocijenjen kao realan i održiv model civilne inicijative koji može poslužiti kao primjer za druge konfliktne i postkonfliktne zone u svijetu.

Riječ je o prestižnom priznanju koje se dodjeljuje još od 1977. godine muzeju koji napravi izrazit doprinos razumijevanju evropske kulturne baštine.

Nagrađeni muzej će dobiti diplomu i prijelaznu nagradu, odnosno bronzanu statuu “La femme aux beaux seins“, koja je djelo Joana Miroa.

Muzejska nagrada Vijeća Evrope dio je izbora za Evropski muzej godine koju dodjeljuje Evropski muzejski forum.